Inspiratiesessies Lean Leiderschap

Kies je voor het thema Lean & Leiderschap, dan heb je de keuze uit 9 inspiratiesessies. Wat wordt jouw top 5? Er zijn 2 inspiratiessessie rondes in de ochtend - wanneer je in Lumen blijft, krijg je nóg 2 rondes in de middag.

LL1 Mini-hackathon: Hoe krijg je Lean in het DNA van stafafdelingen?

Voor: Gevorderde Lean denkers (coaches / leiders) en stafmedewerkers
Hosts: Reinier de Graaf Groep:
Tanja Zuurveld, Leancoach
Frederike Siemens, Gynaecoloog/ Medisch manager Lean en bestuurslid Lidz

In deze mini-hackathon dagen we jullie uit om met ons mee te denken over de vraag:

"Hoe laat je stafafdelingen meer Lean denken en werken?”

Omdat per stafafdeling een andere aanpak nodig kan zijn, gaan we in verschillende teams aan de slag met vragen als:

- Hoe laten we stafmedewerkers kennis maken met Lean denken en werken?
- Wat zorgt ervoor dat stafmedewerkers Lean ook te gaan toepassen in hun dagelijkse werk?
- Hoe creëren we Lean ambassadeurs binnen stafafdelingen?

LL2 Tips en tricks om zorgverbeteraars in je organisatie te verbinden

Host: Bind community building: Kirsten Wagenaar, community strateeg

In deze workshop wordt je geïnspireerd om zorgverbeteraars* in je eigen organisatie beter aan elkaar te verbinden. Hoe vinden ze elkaar, wat kunnen ze met elkaar delen, hoe faciliteer je dat? De eerste helft van de workshop bestaat uit een gedegen aanpak om van je netwerk meer een community te maken. Aan de hand van sprekende voorbeelden wordt je meegenomen in de belangrijkste stappen bij het ontwikkelen van een community. In de tweede helft gaan deelnemers met elkaar aan de slag om kennis en ervaringen te delen met betrekking tot community ontwikkeling. De lessen die hieruit voortkomen worden naderhand binnen Lidz gedeeld.

*je kent ze vast: collega’s die een Lean training gevolgd hebben, een leidende rol spelen binnen het verbeteren in hun afdeling/team of staan te trappelen om aan de slag te gaan met Lean.

LL3 Het geheim van de Japanse leider

Voor: Gevorderde Lean denkers
Hosts: Toyota Management Institute Nagoya Japan: Tim Wolput, director
MST: Jan Wijnand Hoek, programmaleider Lean

Is er een verschil tussen leiderschap en Lean leiderschap? Wat kunnen we leren van Toyota op het gebied van leiderschap? Hoe verschilt de aanpak van Japanse managers van die van Nederlandse managers en hoe komt dat? Tipje van de sluier… het heeft iets te maken met rijst of graan...

In deze sessie kun je Tim alle vragen stellen die je altijd al had willen stellen over hoe leiderschap wordt ingevuld in Japan en bij Toyota. Tim is online vanuit Japan aanwezig, Jan Wijnand faciliteert de sessie in Zwolle. De voertaal is Nederlands.

LL4 Dare to Care! Versterk de verbeter- en innovatiekracht van je organisatie

Host: Reinaerde: Madeleine Kardolus en Hanno de Schipper, strategisch adviseurs verbeteren en innoveren

Medewerkers hebben een schat aan ideeën om vernieuwend te werken in de zorg. Met die wetenschap daagt Reinaerde hen uit om met hun eigen idee aan de slag te gaan. Dat gebeurt sinds 2020 met het programma Vernieuwend Werken in de Zorg en het digitale ideeënplatform de Dare to Care box: medewerkers voelden zich gehoord, gezien en krijgen steun.

Beleef het mee in het Dare to Care mini festival: we ervaren 'de Happy Flow'. Dan zien we de 'Ideeënraad' in actie. En tenslotte applaudisseren we bij het 'Share to Care event'.

LL5 De Toyota manager: zorgt ‘standaard’ voor werkplezier

Voor: Gevorderde Lean denkers
Hosts: MST: Jan Wijnand Hoek, programmaleider Lean

In deze inspiratiesessie wordt je meegenomen in de achterliggende filosofie van het Toyota Way Management System. We kijken vervolgens hoe de management standaard van Toyota eruit ziet en hoe je via deze standaard een Lean cultuur op gang kan brengen. We bekijken het vraagstuk hoe jij er als Lean leider voor kan zorgen dat medewerkers succesvol kunnen zijn en meer werkplezier gaan ervaren.

LL6 Hoe stel ik de goede vragen om de ander te ontwikkelen?

Hosts: Alrijne: Peter Looijenstein en Mirjam Vlaanderen, Lean coaches

Wil jij meer gericht zijn op de ontwikkeling van jouw collega's of medewerkers? Ben je opzoek naar handvatten om de juiste vragen te stellen? Kom naar deze sessie! We nemen je mee in de achterliggende theorie van ontwikkelgericht vragen stellen en delen hoe wij dat in onze organisatie toepassen. Vervolgens reflecteren we op de theorie en gaan we aan de slag met de toepassing ervan!

LL7: Samen complexe problemen oplossen: rapid learning cycles

Host: Philips Domestic Appliances, Suzanne van Egmond, R&D Lean Process Excellence Leader  

Een bekend concept in Lean is ‘gestructureerd problemen oplossen’: analyseer het probleem om de kernoorzaak te vinden en neem maatregelen om de kernoorzaak aan te pakken. In productontwikkeling, maar ook in heel veel andere situaties, is dat vaak onvoldoende. Dat komt omdat die problemen complex zijn: het is niet zo 1-2-3 duidelijk wat de oorzaak is, er zijn bijvoorbeeld meerdere oorzaken of er zijn zaken die tegen elkaar in lijken te werken, of er zijn dingen die het probleem soms erger maken en soms niet.

Rapid Learning Cycles is een methode die voor Front-End Product Development wordt gebruikt, dat is het eerste stuk van productontwikkeling, van idee naar concept. Toevallig werkt die methode ook erg goed om grip te krijgen op complexe situaties. In deze workshop maken we kennis met Rapid Learning Cycles en gaan we in op hoe je als leider door vragen te stellen het team op die manier naar de situatie kunt helpen kijken.

LL8 Waarom kata?

Voor: Gevorderde lean denkers
Host: Maastricht UMC+: Elske Heeren, Master Black Belt

Kata* is een patroon waarmee je in kleine stapjes grote uitdagingen tot aan dromen realiseert. Welk denken zit er onder kata? Leer kata begrijpen. Maak kennis met wetenschappelijk denken voor elke dag. Word je bewust van aannames en hoe je daarmee omgaat - en hoe je er ook op een ándere manier mee om zou kunnen gaan. Waardoor je kunt leren, groeien, verbeteren, innoveren. Wedden dat je achteraf weer nét anders naar de wereld kijkt?

Deze inspiratiesessie geeft je een voorproefje op het kata-coaching boek 'Simpele vragen, fabelachtige resultaten' van ‘KataKanjers’ Elske Heeren en Mariëlle Zwaga (Lean coach bij Vogellanden revalidatiecentrum).

* Toyota kata, of Lean kata, of gewoon: kata

LL9 Het stimuleren van gedrag: geen 'one size fits all'

Hosts: Lynette Stad, senior verpleegkundige cardiologie in Alrijne en  Andy Jansen, cultuur- en gedrachscoach bij Lean Insituut @ Verbeeten

Ben jij benieuwd hoe je gewenst gedrag kunt stimuleren in jouw team? Het stimuleren van gedrag op je afdeling of binnen jouw team is vaak lastiger dan we denken. Er is veel over geschreven en er zijn een legio aan methodieken beschikbaar die vertellen hoe je dit zou moeten doen. Maar toch is het vertalen van de theorie naar de praktijk niet altijd even makkelijk. Hoe pas je het stimuleren van gedrag in de praktijk op zo’n manier toe dat het aansluit bij jouw team/afdeling? In deze 45 minuten gaan we aan de slag met dit onderwerp. Aan de hand van praktijkvoorbeelden bij de afdeling Cardiologie in Alrijne en een aanpak op hoofdlijnen gaan we in gesprek over hoe je dit op jouw afdeling en/of binnen jouw team succesvol kan toepassen. Lessen die je morgen kunt toepassen!