Ochtendprogramma ronde 2: kies je sessie

Kies één van onderstaande sessies uit het Lidz Netwerk. Per sessie zie je welke Lidz thema's aan bod komen én hoeveel je gaat PRATEN en POETSEN tijdens de sessie.

Samenwerking in de regio, hoe doen we dat?

De zorg staat onder druk: de zorgvraag neemt toe en er is niet meer capaciteit. Om nu en in de toekomst goede zorg te kunnen blijven bieden voor iedereen die dat nodig heeft, moeten alle partijen nog beter samenwerken. Hoe houden we de zorg toekomstbestendig? Één van de oplossingsrichtingen, ook onderstreept door het Integraal Zorg Akkoord, is meer en beter samenwerken in de regio. Maar hoe zorg je voor goede samenwerking? En hoe kan het werken in waardegedreven zorgketens hierbij helpen?

We delen graag hoe wij dit als Isala in Zwolle en Meppel aanpakken maar we willen ook graag horen hoe jullie hier mee bezig zijn, daarom organiseren we een interactieve sessie waarbij we ook onderling veel informatie uitgaan wisselen.

We zullen van start gaan met een korte presentatie hoe Isala is ingericht, welke plek de ketens hebben in onze organisatie en welke uitdagingen we ervaren als het gaat om regionale samenwerking. Daarna gaan we graag samen in gesprek om van elkaar te leren.

Host: Isala
Lisette Kikkert, projectleider waardegedreven verbeteren
Bodei Stufken, verbeterleider
Thema’s:  Continu Verbeteren, Waarde in de keten, Duurzame organisatieontwikkeling
Praten 40%, Poetsen `60%

Lean + Safety II = continu leren

Ziekenhuizen die via Tijd voor Verbinding in aanraking komen met Safety II, zien het vaak als een ontwikkeling voor Patiëntveiligheid en Kwaliteit. In het Diakonessenhuis proberen we het gedachtengoed van Continu Verbeteren en Safety II bij elkaar te brengen in Continu Leren. Safety II sluit goed aan bij het gedachtengoed van Continu verbeteren; de patiënt staat centraal, we verhogen de kwaliteit en veiligheid van zorg door gestructureerd en gezamenlijk te reflecteren op problemen/knelpunten/ongewenste uitkomsten van zorg én we leren van de dagelijkse praktijk waarin heel veel goed gaat.

Je zult merken dat je niet voor elk nieuw thema een nieuwe adviseur nodig hebt: probeer het beste uit verschillende methodieken bij elkaar te brengen!

Host: Diakonessenhuis
Willemijn Postma, adviseur kwaliteit
Thema: Continu Verbeteren
Praten 80%, Poetsen 20%

SEH On the move

Vind jij het ook vaak lastig om aan de slag te gaan met kortcyclisch verbeteren? Mensen enthousiast krijgen lukt vaak nog wel, maar hoe zet je dit om in actie? Hoe kun je in de waan van alledag ook echt invulling geven aan een verbetermethode waarbij medewerkers zelf in de lead zijn en verantwoordelijkheid nemen bij het verbeteren? De SEH bij het St. Antonius Ziekenhuis heeft een werkwijze ontwikkeld waarbij medewerkers zelf verbeterinitiatieven in kleine stappen oppakken.

In deze sessie vertellen we je hoe we dat hebben aangepakt en wat het heeft opgeleverd.

Host: St. Antonius ziekenhuis
Annemarie de Jong, SEH-arts
Benjamin Boerebach, teamhoofd SEH
Dieveke Bartels, Lean-coach
Thema: Continu Verbeteren
Praten 70%, Poetsen 30%

Lean in een verzorgingshuis: hoe je met eigen middelen maximaal resultaat kunt bereiken

Lean is niet het verhaal van de grote organisatie veranderingen, of implementatie van nieuwe systemen, maar het benutten van de mogelijkheden die je voor je hebt. Maar hoe doe je dat in bestaande structuren? Hoe kom je in de doe modus in plaats van de praat modus. De toepassing van Lean bij Park Zuiderhout onder begeleiding van 5ST3PS resulteerde in een drastische verkorting van doorlooptijden en besparing van kosten. In deze sessie nemen betrokkenen je hierin mee.

Host: Park Zuiderhout en 5ST3PS
Angela de Jong, projectmanager bedrijfsvoering
Imke van Herpen, facilitair manager
Willem Salentijn, Lean trainer en coach
Thema: Continu Verbeteren
Praten 50%, Poetsen 50%

Ga je mee op olifantenjacht?

Wij benoemen in Vogellanden een negende verspilling: gedoe tussen collega's, binnen teams. Een proces dat niet lekker loopt is vervelend, maar heibel in je team, daar lig je wakker van. Benoem jij de roze olifant in de kamer? Dat wat iedereen aanvoelt, maar niemand hardop zegt? Ik neem je mee op onze olifantenjacht.

Host: Vogellanden revalidatiecentrum
Marielle Zwaga, Lean consultant / lid Lidz bestuur
Thema’s: Lean leiderschap / duurzame organisatieontwikkeling
Praten 50%, Poetsen 50%

Fouten maken mag

Isao Yoshino, voormalig topmanager van Toyota, maakte in zijn inwerkperiode een grote fout in het productieproces. Hij verwachte dat hij ontslagen zou worden. Er gebeurde echter wat anders. Hoe kunnen wij de lessen van zijn ervaring toepassen in ons werk? We leren je om op een andere manier naar fouten te kijken. Rol van leider

Host: Alrijne Zorggroep
Samen Beter team, lean coaches
Thema: Lean Leiderschap
Praten 40%, Poetsen 60%

Hoe krijg ik mijn collega’s in beweging?

Om collega's van A naar B te krijgen is een sterke boodschap nodig. Waar bestaat z'n boodschap uit? Hoe pas je deze aan op je doelgroep?

Host: Alrijne Zorggroep
Peter Looijensteijn, lean coach
Thema: Continu Verbeteren, Lean Leiderschap
Praten 70%, Poetsen 30%
 

Leiderschapsgedrag bij GGZ NHN, gewoon doen in de dagelijkse praktijk

We nemen jullie mee hoe wij in GGZ Noord-Holland-Noord het leiderschapsgedrag vormgeven. Hier hebben we een hele ontwikkeling in doorgemaakt. Je krijgt concrete stappen mee hoe wij deze reis gemaakt hebben en ook het pad dat we nu dagelijks bewandelen. Je gaat de sessie uit met concrete handreikingen om zelf aan de slag te gaan.

Host: GGZ Noord-Holland-Noord
Suzanne Schouten, manager
Monique Witte, manager
Thema: Lean Leiderschap
Praten 70%, Poetsen 30%

Operationeel management… hoe dan?

Hoe realiseren we onze bedoeling en geven we cliënten en medewerkers meer grip? We nemen je graag mee, d.m.v. voorbeelden en oefeningen, in de reis die we bij Cosis met vrijwel alle teams (in het primair proces, ondersteunende diensten en directieraad) afgelegd hebben om te komen tot een werkende overlegvorm – de Cosis Overleg Vorm - die is afgeleid van de Obeya*.

* Obeya is een Japanse term die betekent: grote ruimte. Obeya’s bieden letterlijk tijd en ruimte om samen koers te houden, problemen op te lossen en te overleggen.

Host: Cosis
Janneke van der Burgh, adviseur continu verbeteren
Manon Hoogeveen, adviseur continu verbeteren
Janneke en Manon nemen ook een begeleider vanuit één van de teams uit het primaire proces mee
Thema: Continu Verbeteren
Praten 70%, Poetsen 30%
 

Kwaliteit omhoog, kosten omlaag: inwerken van nieuwe medewerkers

Ben je benieuwd hoe je de inwerktijd van nieuwe collega’s kan verkorten en de kwaliteit van inwerken kunt verhogen? En ook nog eens kosten kunt besparen? Wij zijn twee ervaren verpleegkundigen werkzaam in het LUMC en wij willen jullie inspireren met ons verhaal én laten jullie zelf ervaren hoe Job Instruction werkt. Wij passen Job Instruction met veel plezier toe in ons werk als  en hebben daarmee mooie (blijvende) resultaten behaald. We hebben op onze afdelingen het concept learning community opgezet en vertellen jullie hier graag meer over.

Job Instruction is een methode om een standaard werkwijze snel aan te leren. En dat niet alleen: die standaard is makkelijk te onthouden, waardoor je je nieuwe vaardigheid in één keer goed, veilig en bewust kunt uitvoeren.

Host: LUMC
Denise de Boer, Senior verpleegkundige / TWI Job Instructeur/ trainer   
Britt de Boer, Expertverpleegkundige / TWI Job Instructeur/ trainer   
Thema: Continu Verbeteren
Praten 75%, Poetsen 25%