Startdatum

woensdag 28 augustus 2019

Einddatum

vrijdag 30 augustus 2019

Locatie

Seattle

Organisator

Netwerk Lean in de zorg
Sylvia Witter - coordinator Lidz
079 - 363 8122

Zoektocht naar systeemfase
Herken je de zoektocht dat je na jaren van werken met de Lean-instrumenten op zoek bent naar hoe je kan komen naar de volgende fase, de zogeheten ‘systeemfase’ van lean denken en doen? Diverse Lidz-deelnemers zijn de laatste jaren in de zoektocht naar deze ‘systeemfase’ gekomen, maar niemand heeft nog scherp hoe we die stap kunnen maken.

Kaas Tailored
We hebben de afgelopen jaren vele zorginstellingen en bedrijven bezocht. De organisatie waar we het meest geleerd hebben hierover is meubelbedrijf Kaas Tailored in Seattle. De directeur-eigenaar Jeff Kaas is sindsdien al zes jaar op eigen kosten naar Nederland gekomen om ons te helpen. Dat heeft veel geholpen, maar het blijft moeilijk grijpbaar wat nou precies zijn bedrijf zo succesvol maakt met Kaizen (hij spreekt niet van Lean, maar het gaat om hetzelfde).

Summercamp 28, 29 en 30 augustus 2019
In 2018 zijn vier Lidz organisaties (Antonius Ziekenhuis, LUMC, Bernhoven, Elkerliek) naar Kaas Tailored voor een driedaagse Summercamp gegaan. We zijn van plan om in 2019 (28, 29 en 30 augustus) wederom voor Lidz deelnemers naar zijn fabriek af te reizen om enerzijds de aanpak van Jeff Kaas en zijn mensen goed te doorgronden en tegelijk dat te vertalen naar een plan van aanpak per deelnemende organisatie. We willen – waar mogelijk – ook generieke inzichten opdoen, die voor andere Lidz deelnemers toepasbaar zijn.

Doelgroep
Het Summercamp is bedoeld voor teams uit zorgorganisaties die de stap naar de systeemfase willen maken. Een team bestaat bij voorkeur uit: Raad van Bestuurder(s), specialisten/zorgverleners (verpleging), managers en programmamanager(s) Lean.

Programma
Het programma van 2018 heeft zeer goed gewerkt en zal dit jaar wederom als leidraad dienen voor Summercamp 2019:
Dag 1 Hoofd: het begrijpen van de principes die Kaas Tailored hanteert, door observaties in de fabriek, gesprekken met medewerkers en leidinggevenden, in gesprek over de vragen die bij ons gaan leven. Jeff gaat zelf ook met ons in gesprek.
Dag 2 Hart: op de 2e dag nemen we de ruimte om wat je daar ziet en hebt ervaren te toetsen aan je overtuigingen en te bepalen waar we gezamenlijk de inzichten interpreteren en vertalen naar onszelf en onze zorgomgeving.
Dag 3 Handen: de laatste dag zijn er sessies waarin elke zorginstelling de inzichten kan vertalen in een plan van aanpak voor jezelf. Die plannen gaan we onderling delen om van elkaar te leren.

We kunnen naast dit drie-daagse programma uitbreiden met bezoeken aan goede samenwerkingspartners van Jeff Kaas: Childrens Hospital en het bedriif Nordstrom, beiden in Seattle. Ook de Boeing fabrieken liggen letterlijk om de hoek en hebben interessante Lean rondleidingen.

Kosten
De kosten zijn de reis- en verblijfkosten van je eigen team en directe onkosten (maaltijden, vervoer etc). Vanuit Lidz gaan twee begeleiders mee. Hun reis- en verblijfskosten worden doorberekend aan de deelnemers. Er worden geen kosten berekend door Jeff Kaas.

Leaflet Summercamp kaizen Seattle 2019
Interesse? Neem contact op met Sylvia Witter – coördinator Lidz