Startdatum

woensdag 9 september 2020

Einddatum

vrijdag 11 september 2020

Aantal plaatsen

30

Inschrijfgeld

€ zie tekst

Locatie

Kaas Tailored Seattle
Seatlle

Organisator

Netwerk Lean in de zorg
Sylvia Witter - coordinator Lidz
0793638122

I.v.m. de huidige situatie met betrekking tot het coronavirus moeten we helaas besluiten om deze bijeenkomst te annuleren. We zijn voornemens het Summercamp in 2021 wederom aan te bieden.

Zoektocht naar systeemfase
Herken je de zoektocht dat je na jaren van werken met de Lean-instrumenten op zoek bent naar hoe je kan komen naar de volgende fase, de zogeheten ‘systeemfase’ van Lean denken en doen? Diverse Lidz-deelnemers zijn de laatste jaren in de zoektocht naar deze ‘systeemfase’ gekomen, maar niemand heeft nog scherp hoe we die stap kunnen maken.

Kaas Tailored
We hebben de afgelopen jaren vele zorginstellingen en bedrijven bezocht. De organisatie waar we het meest geleerd hebben hierover is meubelbedrijf Kaas Tailored in Seattle. De directeur-eigenaar Jeff Kaas: “Mijn bedrijf kan alleen voortbestaan als we alle denkkracht van onze medewerkers gebruiken om onze processen te verbeteren”. Jeff is al zes jaar op eigen kosten naar Nederland gekomen om ons te helpen. Dat heeft veel geholpen, maar het blijft moeilijk grijpbaar wat het nou precies is dat zijn bedrijf zo succesvol maakt met Kaizen (hij spreekt niet van Lean, maar het gaat om hetzelfde).

Summercamp 9, 10 en 11 september 2020
In 2018 zijn vier Lidz organisaties (Antonius Ziekenhuis, LUMC, Bernhoven, Elkerliek) naar Kaas Tailored voor een driedaagse Summercamp gegaan. In 2019 zijn Antonius Ziekenhuis en Isala op Summercamp geweest. Tijdens dit bezoek en door het ter plekke bespreken in hun eigen (zorg)team raakten bestuurders en specialisten ervan overtuigd dat het ook kan werken in hun eigen omgeving minder verspilling en meer waarde voor de patiënt.

We zijn van plan om in 2020 (9, 10 en 11 september) wederom met Lidz deelnemers naar zijn fabriek af te reizen om enerzijds de aanpak van Jeff Kaas en zijn mensen goed te doorgronden en tegelijk dat te vertalen naar een plan van aanpak per deelnemende organisatie. We willen – waar mogelijk – ook generieke inzichten opdoen, die voor andere Lidz deelnemers toepasbaar zijn.

Doelgroep
Het Summercamp is bedoeld voor teams uit zorgorganisaties die de stap naar de systeemfase willen maken. Een team bestaat bij voorkeur uit: Raad van Bestuurder(s), specialisten/zorgverleners (verpleging, polikliniekmedewerkers) van een ketenzorgteam, managers en programmamanager(s) Lean.

Programma
Het programma van 2018 en 2019 heeft zeer goed gewerkt en zal dit jaar wederom als leidraad dienen voor Summercamp 2019:
Dag 1 Hoofd: het begrijpen van de principes die Kaas Tailored hanteert, door observaties en meedoen (simulatiespel) in de fabriek, gesprekken met medewerkers en leidinggevenden, in gesprek over de vragen die bij ons gaan leven. Jeff gaat zelf ook met ons in gesprek over zijn principes en wat hij geleerd heeft door de jaren heen.
Dag 2 Hart: op de 2e dag nemen we de ruimte om wat je daar ziet en hebt ervaren te toetsen aan je overtuigingen en te bepalen waar we gezamenlijk de inzichten interpreteren en vertalen naar je eigen zorgomgeving. Het gaat pas werken als je geleerde principes overeenkomen met je eigen waarden.
Dag 3 Handen: de laatste dag zijn er sessies waarin elke zorginstelling/keten de inzichten kan vertalen in een plan van aanpak voor jezelf. Deze concrete plannen gaan we onderling delen om van elkaar te leren.

We kunnen dit drie-daagse programma uitbreiden met bezoeken aan goede samenwerkingspartners van Jeff Kaas: Childrens Hospital en het bedrijf Nordstrom, beiden in Seattle.

Kosten
De kosten zijn de reis- en verblijfkosten van je eigen team en directe onkosten (maaltijden, vervoer etc). Vanuit Lidz gaan twee begeleiders mee. Hun reis- en verblijfskosten worden doorberekend aan de deelnemers. Er worden geen kosten berekend door Jeff Kaas.

Interesse of aanmelden?
Neem contact op met Sylvia Witter – coördinator Lidz via coordinator@lidz.nl of 079 – 363 8122.
We kunnen je ook in contact brengen met ervaringsdeskundige bestuurders, specialisten en programmamanagers van het Antonius Ziekenhuis, Isala, LUMC, Bernhoven en Elkerliek Ziekenhuis.

Leaflet-Summercamp-kaizen-Seattle-2020.pptx