Middagprogramma ronde 2 & 3: Op bezoek bij...

Het middagprogramma staat helemaal in het teken van Lean bij Reinier de Graaf

Ronde 2 & 3 Op bezoek bij..

In ronde 2 en 3 van het middagprogramma kun je op bezoek gaan bij een afdeling in de vorm van een gemba walk.

1: Op bezoek bij de afdeling Neonatologie

Een goede start met de dagstart

Een goede gestructureerde dagstart waarbij datgene besproken wordt wat echt noodzakelijk is. Wat voor effect kan dat hebben? Wat brengt het teweeg op de afdeling Neonatologie? En wat merk je er dagelijks als verpleegkundige van? Daar kom je achter tijdens deze gemba walk.

Hosts:

Natascha Roelofse, regieverpleegkundige afdeling Neonatologie en Lean Green Belt in opleiding
Amber Korving, regieverpleegkundige afdeling Neonatologie

Lidz thema: Lean & Continu verbeteren

2: Op bezoek bij de vakgroep Kindergeneeskunde

Kort cyclisch verbeteren met behulp van een Verbeterbord door artsen en arts-assistenten

Continu verbeteren doen we met elkaar. Hoe houden we onze collega’s betrokken bij kort cyclisch verbeteren? Hoe zorgen wij ervoor dat het aantrekkelijk blijft om met continu verbeteren aan de slag te gaan? En welke onderwerpen lenen zich hiervoor?

Hosts:

Jérome Wishaupt, kinderarts & hoofd vakgroep kindergeneeskunde
Niels Evers, ANIOS kindergeneeskunde

Lidz thema: Lean & Continu verbeteren

3: Op bezoek bij de vakgroep Gynaecologie

De A(N)IOS in the ‘lead’; de multidisciplinaire maandstart gynaecologie

Hoe betrek ik A(N)IOS en medisch specialisten bij het continu verbeteren? Binnen onze afdeling gynaecologie en verloskunde zijn we 5 jaar geleden begonnen met de maandstart. A(N)IOS zijn hierbij in de lead en dragen zelf verbeterinitiatieven aan, die zij uitwerken met begeleiding van één van de gynaecologen. Zo is de hele vakgroep meer betrokken en leren A(N)IOS en gynaecoloog van elkaar. Een zeer waardevolle bijdrage aan de opleiding! In deze bijeenkomst nemen we u mee naar de ontwikkeling van ons maandstartbord, delen we onze uitdagingen en laten we u zien hoe een roze koekoeksklok de zorg op onze afdeling verbeterde.

Hosts:

Marlieke de Fouw, AIOS gynaecologie
Marsha van Leeuwen, medisch specialist gynaecoloog

Lidz thema: Lean & Continu verbeteren

4: Op bezoek bij de OK (verbeterbord)

Effectief verbeteren met betrokkenheid van iedereen op de OK

Op de OK in het Reinier hebben we, geïnspireerd door LEAN, een mooie manier gevonden om te werken aan verbeteringen. Daarbij werken we in de brede zin met elkaar samen; alle medewerkers van de OK zijn betrokken. Ben je benieuwd hoe we dat doen en waarom dat goed werkt? Kom dan langs en ervaar ons verbeterbord.

Hosts:

Marja van Elleswijk, OK verkoever verpleegkundige

Lidz thema: Lean & Continu verbeteren

5: Op bezoek bij de afdeling Kraam & Verlos

De ontwikkeling van het dienststartbord en het gebruik van de Team Prestatie Indicator (TPI)

De afdeling verloskunde is sinds 8 maanden uitgebreid naar twee units: een acute en niet acute unit. Hierdoor zijn er twee teams ontstaan die nauw samenwerken. We werken op elke unit met een eigen dienststart bord. De meerwaarde van de borden is dat het overzicht van de afdeling duidelijk is en het creëert rust. Het beheerst de werkdruk. En om in de cultuur van Reinier te blijven: het inzetten van de juiste zorg op het juiste moment. Tijdens de dienststart bespreken we de knelpunten. Daaruit komen TPI’s daarmee werken we aan het dagelijks verbeteren.

Hosts:
Birgit von Henning, verpleegkundige afdeling Kraam & Verlos

 

6: Op bezoek bij de afdeling Oncologie

Verbeterbord als inzet voor de dagelijkse dagstart en dagevaluatie

Op de afdeling hematologie/oncologie werken we intensief samen tussen de verpleegafdeling en dagbehandeling. Dit vraagt om een goede afstemming tussen de verpleegkundigen om de werkdruk goed te kunnen verdelen. Onze dagstart en dagevaluatie helpen in het anticiperen op de werkdruk en het inzetten van de juiste zorg op de juiste momenten. Tijdens de dagstart en dagevaluatie hebben we dagelijks aandacht voor verbeteren door het werken aan Team Prestatie Indicatoren (TPI) en met behulp van themamaanden van de kwaliteitswerkgroepen. Naast verbeteren vinden we het ook belangrijk om de successen te delen, dit doen we door de dagevaluatie af te sluiten met de ‘kers op de taart’.

Hosts:

Mirjam Dijkxhoorn, regieverpleegkundige afdeling Oncologie & Dagbehandeling