Document

Lean Excel template: Commitment analyse

Profielfoto van Sylvia Witter
10 oktober 2023 | 1 minuut lezen

In deze commitment analyse kun je een inschatting maken van hoe betrokken de stakeholders van jouw verbeter- of verandertraject zijn. Tonen ze eigenaarschap? 

Als Green Belt en Black Belt ben je de change agent voor veranderingen met Lean. Als change agent begint het ermee dat je je realiseert dat je een inbreuk maakt op de huidige situatie. Soms is dat heel welkom. Als je een burning platform hebt en je merkt dat de mensen een hoge urgentie hebben, dan zul je jouw werk makkelijk kunnen doen. Alleen meestal ben je niet de brandweermens die een brandend gebouw naar binnen gaat en mensen redt. Vaker ben je de brand preventie medewerker die langskomt om overal rookmelders neer te hangen. Heel goed, zolang je maar even opzij gaat en iedereen gewoon door kan gaan met het werk.

Als je mensen probeert te motiveren door moeten, dan roep je weerstand op. Als je niemand betrekt, kun je elke keer terugkomen. Dus als je wilt veranderen, dan is dat een samenspel en moet je mensen activeren. Alleen zitten ze wel op jou te wachten? 

In een commitment analysis kun je een inschatting doen hoe positief mensen tegenover je staan en wat je komt doen. Blijft het alleen bij woorden of zie je ook daden. De commitment analysis lijkt heel veel op een stakeholder analysis.

Waar je met een stakeholder analysis alle betrokken in kaart brengt, kijk je met de commitment analysis naar jouw eigen team en direct betrokkenen. Je zou net zoals met een voetbalteam verwachten dat iedereen hetzelfde doel nastreeft, maar dat is niet altijd zo. Als je deze analyse doet krijg je inzichten en kun je bespreekbaar maken wat je ziet.

1 document toegevoegd