Document

Lean Excel template: CTQ tree of flowdown

Profielfoto van Sylvia Witter
18 oktober 2023 | 1 minuut lezen

CTQ is de afkorting voor Critical to Quality. Een Critical-to-Quality is de meetbare eigenschap die belangrijk is voor het proces en de klant. Een CTQ kan gaan over het continue aspect of de kwaliteit. Continue CTQs zijn bijvoorbeeld tijd, hoeveelheid en temperatuur. Voorbeelden van kwaliteit zijn First-Time-Right, leverbetrouwbaarheid, geen fouten bij oplevering en noem maar op. Een continue CTQ meet je als dit gaat over bijvoorbeeld doorlooptijden op 2 momenten. Begin en start van het proces. Kwaliteit meet je meestal op 1 moment, bijvoorbeeld bij oplevering.

Wat is een CTQ tree of CTQ flowdown? In een CTQ tree of een CTQ flowdown wordt het strategische focuspunt vertaald in de projectfocus en die wordt vertaald in de CTQ. Projectfocus gaat erover wat je met het project of de verbetering wilt bereiken. Als je de doorlooptijd wilt verkorten, dan gaan de CTQs over tijden. Bijvoorbeeld bewerkingstijd of doorlooptijd. Een CTQ is essentieel voor Six Sigma en projecten volgens de DMAIC.

Een CTQ is trouwens iets anders dan een KPI. Wat is dan het verschil tussen een CTQ en een KPI? Een KPI is een Kritische Prestatie Indicator. Een KPI is een manier voor een organisatie om focus te leggen op de strategische doelen en deze te vertalen naar de keuzes in resources. Een CTQ is de eigenschap die iets zegt over wat de klant krijgt of ontvangt. Je kunt zeggen dat de CTQ is wat de klant ervaart of voelt. Als een klant een levering te laat krijgt, dan voelt hij dat de doorlooptijd niet gehaald wordt.

1 document toegevoegd