Inspiratiesessies ochtend: Duurzame Organisatieontwikkeling

Kies je voor het thema Lean & Duurzame Organisatieontwikkeling, dan heb je de keuze uit 9 inspiratiesessies verdeeld over 2 rondes in de ochtend.

DO 1 Veerkracht, grip krijgen!

Host: Amphia Ziekenhuis SEH  en Lean @ Instituut Verbeeten
Dorien van Zon, spoedeisende hulp verpleegkundige
Ruud van Rijen, Lean coach

Zorgorganisaties hebben vaker en sneller te maken met veranderingen. Dit zorgt voor druk op medewerkers en teams. Ondanks deze veranderingen, moet een organisatie kunnen vertrouwen op hun belangrijkste kernkwaliteit, namelijk de medewerker.‚Äč In deze inspiratiesessie behandelen we HOE medewerkers het beste uit zichzelf kunnen halen, kijken naar wat er wél kan, samenwerken aan hetzelfde doel en dagdagelijks verbeteren van het werk op de SEH. Met VR oefening!


DO 2 Het onzichtbare in een veranderproces herkennen: de boven- en onderstroom. Durf jij onder water te zwemmen?

Host: Thebe
Joris Ruijters, Adviseur Continu verbeteren
Marieta Duijzer, Strategisch adviseur Continu verbeteren

Bij veranderingen zien we vaak alleen het zichtbare: bijvoorbeeld een veranderplan. We noemen dit de bovenstroom. Tegelijkertijd hebben we bij iedere verandering te maken met een onderstroom: niet uitgesproken overtuigingen, denkbeelden, ervaringen. Aan de hand van een model leer je de verschillende fases in de onderstroom herkennen. Door middel van een praktische oefening leer je hoe je dit model in jouw eigen werk kunt toepassen.

DO 3 Lean Leiderschap bij het Facilitair Bedrijf in aanloop naar 3-jaarlijkse kwaliteitsaudit

Host: Rivierenland ziekenhuis
Franka Seijbel- van Geffen, Hoofd Techniek en Bouw

Tijdens deze inspiratiesessie word je meegenomen in de case van de facilitaire dienst van Ziekenhuis Rivierenland. Na een periode van drie jaar, corona, nieuwe medewerkers, verwaarloosde processen en gefragmenteerde verbeteringen moesten we ge-heraccrediteerd worden. Hoe kun je de processen afstoffen, samen met de zorg werken aan het fundament van je afdeling en deze borgen, opbouwen en verbeteringen laten zien. En dan de zeer succesvol accreditatie JCI halen? We nemen je graag mee in onze best practices tijdens deze sessie!
 

DO4 4 Obeya* - hoe start je hier mee zonder het ingewikkeld te maken?

Host: Laurens & Lean @ Instituut Verbeeten
Nicolle den Engelsman, programmamanager Lean
Bosco Smits, Lean coach

Hoe start je met jouw management team een Obeya*? Waar begin je en hoe pak je dat aan? Na deze korte inspiratiesessie weet je waar je moet beginnen en stap je geïnspireerd naar buiten en zie je de eerste stap voor je.

* Obeya is een Japanse term die betekent: grote ruimte. Obeya’s bieden letterlijk tijd en ruimte om samen koers te houden, problemen op te lossen en te overleggen, zonder last te hebben van organisatorische drempels of muren. Een Obeya is een omgeving die uitnodigt tot samenwerken.


DO 5 Samen puzzelen: het belang van samen in een beweging van continu verbeteren

Host: Alrijne Zorggroep
Peter Looijenstein, organisatiecoach
Marije Dekker, programmamanager Samen Beter

Samen puzzelen aan de beweging van continu verbeteren maakt jouw organisatieverandering sterker! Een beweging gaat immers van mens tot mens. Tijdens deze sessie delen wij ervaringen delen hoe we dit bij Alrijne toepassen en laten we je ook ervaren hoe waardevol het is om mensen mee te laten puzzelen over een gedeelde uitdaging. Wil jij leren hoe je samen puzzelen kan aanpakken in jouw organisatie? Kom dan naar deze inspiratiesessie!

 

DO 6 Isala versnelt - verbeteren in een snelkookpan. Hoe creëer je maximale betrokkenheid bij verschillende disciplines?

Host: Isala
Bodei Stufken, verbeterleider

Tijdens deze inspiratiesessie nemen we je mee in de beweging Isala op Koers. Een onderdeel van deze beweging is de Isala Versnelt verbetermethodiek, onze vertaling van de snelkookpan sessies/ Kaizen week. We vertellen hoe het lukt om maximale betrokkenheid te organiseren en multidisciplinair te verbeteren. Uiteraard bespreken we ook wat de eerste stappen in je eigen organisatie zouden kunnen zijn.

 

DO 7 Lean in het onderwijs: op weg naar ‘elke dag samen een beetje beter’

Host: Stichting LeerKRACHT
Nico Verbeij, adviseur leren en ontwikkelen


Verbeterborden, de stem van de leerling, lesbezoek en feedback. Dit zijn een paar onderdelen van de 'leerKRACHTaanpak'. Een (lean)methodiek die is ontwikkeld door stichting leerKRACHT en die inmiddels in honderden scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en het MBO wordt gebruikt. We hanteren daarbij een 'train de trainer aanpak' in combinatie met regionale forumbijeenkomsten. Ons doel is te komen tot een duurzame impact op de schoolorganisatie.

We laten in de workshop zien hoe leerKRACHT werkt in een school en wat we in de afgelopen jaren hebben geleerd over duurzame organisatieontwikkeling. Er is ruimte voor vragen en het uitwisselen van ervaringen. Zie alvast: https://stichting-leerkracht.nl

DO 8 To be or not to be in control

Host: OLVG
Peter Bocxe, senior adviseur kwaliteit
Marja Polderman, adviseur kwaliteit

Organisaties werken met de PDCA. Werkt dit altijd?!  Wat hebben wij geleerd?

De PDCA is in verbetermanagement een normatieve methode waaraan vaak een magische status wordt toegeschreven. Als we deze methode maar goed toepassen, dan zal het verbeteren zeker lukken’. In het dagelijkse verbetermanagementpraktijk blijkt echter, dat men met hele andere dingen bezig is. Ondanks de beheersbaarheid en maakbaarheid die deze methode uitstraalt, wordt men in de praktijk juist continu geconfronteerd met het juist niet ‘in control’ zijn wat betreft de beoogde veranderingen. Wat speelt er in dit proces?

Wij hebben gezien dat veranderen een interactionele dynamiek kent met machts- en identiteitsvraagstukken. Wij vertellen je graag onze ervaringen en wat wij zien als succesfactoren en barrières?
 

DO 9 Hoe blijf jij mensen duurzaam inspireren?

Host: Cosis
Marianne Mosselaar, Manager continu verbeteren

Als continu verbeteraar ben je er maar druk mee: mensen meekrijgen in verandering. Maar hoe doe je dat? En hoe zet je eens anders dan andere methoden in? Kom dan naar de buitenste-binnen-walk-shop!  Leer hoe heilzaam de werking van de natuur op je is. En ervaar dat samen buiten aan de slag gaan zoveel verfrissender, inspirerender en duurzamer is. Wil jij ook eens uitproberen hoe het voelt om een team buiten te coachen naar doelen, of om zelf even weer rust in je lijf te ervaren en hoe je kata-stapjes ook prima buiten kunt coachen? Kom dan naar deze inspiratiesessie in de buitenlucht!