Inspiratiesessies Duurzame Organisatieontwikkeling

Kies je voor het thema Lean & Continu Verbeteren, dan heb je de keuze uit 7 inspiratiesessies. Wat wordt jouw top 5? Er zijn 2 inspiratiessessie rondes in de ochtend - wanneer je in Lumen blijft, krijg je nóg 2 rondes in de middag.

DO1 Bestuurlijk Lean Leiderschap en organisatie ontwikkeling

Deze inspiratiesessie wordt in de ochtend georganiseerd en beslaat beide rondes.

Voor: bestuurders en andere geïnteresseerden
Hosts: Vogellanden: Fenna Eefting, bestuurder
Isala: Rob Dillmann, voorzitter raad van bestuur
Lidz: Albert Blom, bestuur
Lean Instituut @ Verbeeten, Steven Leenheer, directeur

De Leanfilosofie gaat over Duurzame Organisatie Ontwikkeling: energiek, vasthoudend en toekomstgericht ontwikkelen van de organisatie in een voortdurend veranderende context. Welke rol vraagt dat van bestuurders van zorgorganisaties? Hoe kan de Leanfilosofie op het gebied van leiderschap, strategy deployment en de verbinding met het dagelijks werk, bijdragen aan de toekomstgerichte opdracht? Het gesprek tussen bestuur en toezichthouders is hierbij soms onderbelicht, ook tegen de achtergrond van de moderne gouvernanceontwikkelingen.   

Na een korte inleiding willen wij op energiek en creatieve wijze ervaringen, vragen en dilemma’s delen. Vervolgens zullen Fenna Eefting en Rob Dilmann u daadwerkelijk meenemen naar de praktijk van hun dagelijkse bestuurderswerk.

DO2 Lean Leren in de zorg

Hosts: Maastro:
Pascale Simons, programmamanager Operational Excellence
Colette Dijcks, beleidsfunctionaris onderwijs
Maud de Rooy, radiotherapeutisch laborant.

Naast de instrumenteel gebaseerde aanpak van Lean omvat deze ook een meer softe kant, zoals het ontwikkelen van medewerkers. Medewerkers zijn essentieel om waarde aan de patiënt/cliënt te leveren. Waarom gebruiken we dan niet het volle potentieel van deze zeer gemotiveerde professionals?

Om onze zorg duurzaam te verbeteren willen wij meer uit onze medewerkers halen. Door nieuwe medewerkers vanaf de start beter te trainen creëren we direct de gewenste gewoonten, first time right. Ervaren medewerkers bewustmaken van hun eigen (in)competenties en doorbreken van gewoonten is moeilijker.

Wij hebben voor de meest kritische processtappen voor de zorgkwaliteit de intrinsieke kennis (ervaring/inzicht) geëxpliciteerd en geobjectiveerd. Met de breakdown analyse van Toyota, hebben we deze met professionals beschreven in een WAT, HOE en WAAROM. Deze zijn vervolgens vertaald naar een voor onze medewerkers passende trainingsvorm, gericht op het ontwikkelen van diepgaande inzichten bij complexe competenties waar veel ervaring nodig blijkt. Hierbij gebruiken we zo veel mogelijk e-learning en indirecte feedback, gezien de beperkte beschikbaarheid van personeel.

Deze op Lean gebaseerde trainingsmethodes leveren ons kwaliteitswinst op en de professionals ervaren deze als zeer waardevol. We geloven dat onze toegepaste onderliggende concepten breder toepasbaar zijn en bieden iedere zorginstelling de mogelijkheid hiervan te leren.

DO3 Tips en tricks om zorgverbeteraars in je organisatie te verbinden

Host: Bind community building: Kirsten Wagenaar, community strateeg

In deze workshop wordt je geïnspireerd om zorgverbeteraars* in je eigen organisatie beter aan elkaar te verbinden. Hoe vinden ze elkaar, wat kunnen ze met elkaar delen, hoe faciliteer je dat? De eerste helft van de workshop bestaat uit een gedegen aanpak om van je netwerk meer een community te maken. Aan de hand van sprekende voorbeelden wordt je meegenomen in de belangrijkste stappen bij het ontwikkelen van een community. In de tweede helft gaan deelnemers met elkaar aan de slag om kennis en ervaringen te delen met betrekking tot community ontwikkeling. De lessen die hieruit voortkomen worden naderhand binnen Lidz gedeeld.

*je kent ze vast: collega’s die een Lean training gevolgd hebben, een leidende rol spelen binnen het verbeteren in hun afdeling/team of staan te trappelen om aan de slag te gaan met Lean.

DO4 Duurzame organisatie verandering met het Lean transformatie model

Voor: Gevorderde Lean denkers
Hosts: Alrijne: Hanneke Breukers en Sebastiaan Schaafsma, Lean coaches

Om een duurzame Lean transitie te kunnen ondersteunen zijn er 5 thema's waarop je volgens het Lean transformatiemodel zou moeten focussen. Met een van de belangrijkste focuspunten: bepaal jouw waarde gedreven doelstelling. Blijft het in jouw organisatie hangen op de tools, worden er her en der projecten gedaan maar zit het nog niet in het systeem van de organisatie? Kom naar deze sessie om te ontdekken hoe jij hier mee aan de slag kan binnen je organisatie.

DO5 Mini-hackathon: Hoe krijg je Lean in het DNA van stafafdelingen?

Voor: Gevorderde Lean denkers (coaches / leiders) en stafmedewerkers
Hosts: Reinier de Graaf Groep:
Tanja Zuurveld, Leancoach
Frederike Siemens, Gynaecoloog/ Medisch manager Lean en bestuurslid Lidz

In deze mini-hackathon dagen we jullie uit om met ons mee te denken over de vraag:

"Hoe laat je stafafdelingen meer Lean denken en werken?”

Omdat per stafafdeling een andere aanpak nodig kan zijn, gaan we in verschillende teams aan de slag met vragen als:

- Hoe laten we stafmedewerkers kennis maken met Lean denken en werken?
- Wat zorgt ervoor dat stafmedewerkers Lean ook te gaan toepassen in hun dagelijkse werk?
- Hoe creëren we Lean ambassadeurs binnen stafafdelingen?

DO6 Isala op Koers, samen verbeteren

Host: Isala, Elma Visscher, verbeterleider

Isala op Koers is een beweging en een aanpak die medewerkers van Isala aanmoedigt om continu te verbeteren. Als het werk verbetert, neemt het werkplezier toe en daar heeft de patiënt baat bij. Want uiteindelijk doen we het daar allemaal voor, de beste zorg voor onze patiënten!

In deze inspiratiesessie nemen we jullie mee in onze aanpak:

•            Samen maken wij Isala! Hoe dan?
•            Wat houden de vijf stromen binnen Isala op Koers in?
•            Welke rol heeft de werkgroep?
•            Wat zit er in onze gereedschapskist?
•            Wat werkt goed en wat werkt minder goed?

DO7 Waarom kata?

Voor: Gevorderde lean denkers
Host: Maastricht UMC+: Elske Heeren, Master Black Belt

Kata* is een patroon waarmee je in kleine stapjes grote uitdagingen tot aan dromen realiseert. Welk denken zit er onder kata? Leer kata begrijpen. Maak kennis met wetenschappelijk denken voor elke dag. Word je bewust van aannames en hoe je daarmee omgaat - en hoe je er ook op een ándere manier mee om zou kunnen gaan. Waardoor je kunt leren, groeien, verbeteren, innoveren. Wedden dat je achteraf weer nét anders naar de wereld kijkt?

Deze inspiratiesessie geeft je een voorproefje op het kata-coaching boek 'Simpele vragen, fabelachtige resultaten' van ‘KataKanjers’ Elske Heeren en Mariëlle Zwaga (Lean coach bij Vogellanden revalidatiecentrum).

* Toyota kata, of Lean kata, of gewoon: kata