Activiteit

Lidz Toyota way management- en leiderschapstraining (VOL)

17 september t/m: 14-01-2025
Dinsdag 17 september 2024 - dinsdag 14 januari 2025
09:00 tot 16:30
Overig
Gratis
Profielfoto van Bureau Lidz
4 minuten lezen

HEB JE INTERESSE IN DEZE TRAINING? GEEF JE OP VOOR DE RESERVELIJST: BUREAU@LIDZ.NL

Speciaal voor medische specialisten, AIOS en medisch managers uit bij Lidz aangesloten ziekenhuizen organiseert Lidz een 5-daagse Lean / Toyota way management- en leiderschapstraining.

 • Je kunt je solo inschrijven als medisch specialist / AIOS
 • Of als duo: medisch specialist / AIOS + (medisch) manager
 • Of als trio: medisch specialist / AIOS + (medisch) manager + lean coach

 Er is plaats voor maximaal 12 deelnemers. De training wordt geaccrediteerd voor 24 punten.

Frederike Siemens, gynaecoloog en Lidz bestuurder (thema leiderschap): “Jan Wijnand Hoek heeft deze training als try-out aan ons als Lidz Lean & Leiderschapswerkgroep gegeven en ik kan niets anders zeggen dan dat ik zeer enthousiast ben! Hij heeft grondige kennis van de Japanse cultuur en het Toyota systeem en weet dit steeds in de context van (ziekenhuis)zorg te plaatsen. Zo leer je nog beter begrijpen wat het Lean denken nu echt inhoud en leer je het ook beter toe te passen. Een zeer waardevolle training die ik iedere specialist, AG(N)IO of manager zou willen aanraden”. 

Data en locaties

De eerste trainingsdag wordt georganiseerd op 17 september 2024 bij Medisch Spectrum Twente. De andere data zijn: 15 oktober, 19 november, 19 december en er is een terugkomdag op 14 januari 2025. Deze dagen worden in overleg met de groep gepland in de ziekenhuizen van de deelnemers, zodat een bezoek aan elkaars werkvloer gebracht kan worden.

Doel van de training

LEan Management SsyteemIn deze training leer je echt de essentie van Lean (leiderschap) kennen, zoals het bij de bron, Toyota, wordt toegepast. Je leert op welke wijze het management van Toyota de Lean cultuur binnen de organisatie continu ontwikkelt. De training is gebaseerd op de boeken die Toyota binnen haar eigen organisatie gebruikt om medewerkers op te leiden.

Deze 5 daagse training zal je inzicht geven in de leiderschapsstijl en management tools die Toyota inzet om de organisatie te ontwikkelen.

Je focust je op een cultuur waarin medewerkers leren kritisch na te denken en problemen zelfstandig kunnen oplossen. Gebaseerd op ‘respect for people’ zorgt de combinatie van visueel management, policy deployment en de juiste interactie tussen management en werkvloer voor meer energie.

Behalve dat een ieder aan zijn eigen Lean ontwikkeling werkt, vorm je als groep deelnemers ook een community die elkaar helpt. Deze eerste training binnen Lidz is een experiment. Het idee is dat de groep feedback geeft op het programma en voor een volgende training wellicht nieuwe deelnemers enthousiast maakt en kan helpen coachen.

Vereiste voorkennis

Je hebt interesse in Lean management en leiderschap en wil je hier graag in ontwikkelen. Het hebben van een Lean (Green belt) opleiding is niet noodzakelijk. Het programma van de training wordt afgestemd op de voorkennis van de groep.

Inhoud

In deze training leer je de essentie van TMS. De training is gebaseerd op het boek Lean Management Systeem. Onderwerpen zijn onder andere:

 • Leiderschap & management in Lean context
 • Teamontwikkeling in Lean context Policy deployment
 • De kracht van visualisatie
 • Ontwikkelen van de werkomgeving
 • Acties om de werkomgeving te revitaliseren / in beweging te krijgen
 • Werken met het KPT-bord, takenbord en Visual Board
 • Mindset van continu verbeteren
 • Ontwikkelen van kwaliteit

 

Tijdens de training zijn er online-sessies met voormalig wereldkampioen Aikido Tim Wolput (tevens director Toyota Management Institute) uit Tokyo om kennis vanuit de bron op te doen.

Tussen de trainingsdagen ga je zelf oefenen met het concreet toepassen van de theorie en werk je aan opdrachten. Het zijn opdrachten die passen binnen je werk als medisch specialist  / AIOS / (medisch) manager.

Kosten & certificering

Het volgen van deze training is voor deelnemers van Lidz kosteloos. Het boek is tevens inbegrepen bij de training. Na het volgen van de training kun je je vrijblijvend aanmelden bij het Japan Management Institute voor het TMS-level 4 examen. De kosten hiervan zijn € 350,- excl. btw. Wanneer je slaagt voor de toets ontvang je het certificaat van het Toyota Management Institute uit Nagoya in Japan.

JAN WIJNAND HOEKTrainer : Jan Wijnand Hoek werkt als Lean trainer & coach bij Medisch Spectrum Twente en is daarnaast managementpartner van de Nederlandse vestiging van het Toyota Management Institute. Hij is ook auteur van de Nederlandse vertaling van het Toyota Way Management boek. Hij streeft ernaar dat vakmanschap weer op de eerste plaats komt te staan en bureaucratie plaats maakt voor passie en werkplezier (Yarigai). Zo kunnen teams succesvoller zijn en in samenwerking doelen nastreven. Voor management ontstaat hierdoor weer ruimte de organisatie te ontwikkelen, in plaats van brandjes te blussen. Jan Wijnand is een verhalenvertaler die mensen weet te boeien en door praktijkanekdotes mensen zelf tot actie over laat gaan.

 

40+ “Siemens” profielen | LinkedInGastspreker: Frederike Siemens werkt als gynaecoloog in het Reinier de Graaf gasthuis te Delft. Daarnaast is zij medisch manager Lean in datzelfde ziekenhuis.

Zij is ook bestuurslid van het LIDZ. Binnen het bestuur is zij ambassadeur van het thema lean en leiderschap. Zij is een groot voorstander van continu verbeteren vanuit het idee dat je werk er makkelijker en leuker door wordt. Vaak worden er beslissingen genomen op plekken met te veel afstand tot de werkvloer waardoor zorgprofessionals hun autonomie en werkplezier verliezen.

Je kunt je niet aanmelden omdat deze activiteit het maximaal aantal aanwezige deelnemers heeft bereikt.

Deelnemers

Je moet ingelogd zijn om te kunnen zien wie zich aangemeld heeft en/of om je zelf aan te melden.

Ben je nog niet geregistreerd op deze website? Registreren »