Hansei: het belang van zelfreflectie bij continu verbeteren (ONLINE)
Online masterclass van HAN Lean QRM-centrum
Tijdens deze online masterclass neemt oud-Toyota manager Isao Yoshino u mee in de belangrijkste aspecten van Hansei dat binnen Toyota essentieel was bij het realiseren van continue verbetering. Er komen ook diverse voorbeelden en oefeningen naar voren deze middag.
Hansei is een Japans woord dat je kunt vertalen met ‘zelfreflectie’. In Lean is Hansei essentieel voor het realiseren van continue verbetering. Binnen Plan-Do-Check-Act is Hansei een onderdeel van de Check fase. Maar wanneer doe je Hansei en hoe doe je het? In deze masterclass gaat Isao Yoshino in op belangrijke elementen van Hansei zoals hij ervaren en geoefend heeft binnen Toyota.
OVER DE MASTERCLASS
De masterclass bestaat uit drie delen. In het eerste deel zal Yoshino, middels een interview met hem, uitleggen wat Hansei is en wat belangrijke aspecten zijn die het tot een succes maken. In het tweede deel is er ruimte voor vragen van de deelnemers. In het derde deel komen voorbeelden naar voren waarop de deelnemers kunnen reflecteren en doen we gezamenlijk een aantal oefeningen. HAN Lector Jannes Slomp is deze middag moderator van de sessie.
De sprekers
Isao Yoshino was meer dan 40 jaar manager bij Toyota, waarvan 14 jaar in de Verenigde Staten. Hij was medeverantwoordelijk voor het succesvolle Manager Development Program ("Kan-Pro" in het Japans) voor alle managers op het hoofdkantoor van Toyota. Ook was hij actief betrokken bij de ontwikkeling van NUMMI (New United Motor Manufacturing, Inc.), een joint venture van General Motors en Toyota, de eerste fabriek van Toyota buiten Japan. Isa Yoshino nam in die tijd John Shook in dienst om samen met Japanse managers een hands-on trainingsprogramma te ontwikkelen voor Amerikaanse werkvloergroeps- en teamleiders. In het boek ‘managing to learn’ van John Shook staat Isao Yoshino model voor de sensei (leermeester).
Jannes Slomp is lector World Class Performance bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Hij past in zijn onderzoeksprojecten Lean- en ‘World Class Performance’-methodieken toe bij bedrijven en dienstverlenende organisaties en ondersteunt ze daarmee bij de inrichting, de besturing en continue verbetering van hun voortbrengingssystemen. Jannes voert samen met docent-onderzoekers, studenten en het werkveld onderzoeksprojecten uit, zoals het RAAK-project ‘AR in assemblageprocessen’ dat in 2018 is gestart.