Activiteit

Summercamp Kaizen - Kaas Tailored (SEATTLE)

11 mei t/m: 13-05-2022
11 mei 2022 - 13 mei 2022
Overig
Zie tekst

Voor aanmelden is lidmaatschap van Lidz vereist.

Profielfoto van Sylvia Witter
15 februari 2022 | 2 minuten lezen

Summercamp Kaizen (Seattle)

Zoektocht naar systeemfase
Herken je de zoektocht dat je na jaren van werken met de Lean-instrumenten in je organisatie op zoek bent naar hoe je kan komen naar de volgende fase, de zogeheten ‘systeemfase’ van Lean denken en doen? Diverse Lidz-deelnemers zijn de laatste jaren in de zoektocht naar deze ‘systeemfase’ gekomen, maar het blijft lastig hoe die stap te maken.

Kaas Tailored
We hebben de afgelopen jaren (voor de pandemie) vele zorginstellingen en bedrijven bezocht. De organisatie waar we veel van blijven leren is meubelbedrijf Kaas Tailored in Seattle (Mulkito). De directeur-eigenaar Jeff Kaas: “Mijn bedrijf kan alleen voortbestaan als we alle denkkracht van onze medewerkers gebruiken om onze processen te verbeteren”. Jeff komt al jaren naar Nederland om ons te helpen (dit jaar weer van 14 tot 18 maart). Dat heeft velen al geïnspireerd, maar het blijft moeilijk grijpbaar wat het nou precies is dat zijn bedrijf zo succesvol maakt met Kaizen (zie ook website https://www.truthbitpull.com)

Summercamp 11, 12 en 13 mei 2022
In 2018 zijn vier Lidz organisaties (Antonius Ziekenhuis, LUMC, Bernhoven, Elkerliek Ziekenhuis) naar Kaas Tailored voor een driedaagse Summercamp gegaan. In 2019 zijn Antonius Ziekenhuis en Isala op Summercamp geweest. Tijdens dit bezoek en door het ter plekke bespreken in hun eigen (zorg)team raakten bestuurders en specialisten ervan overtuigd dat het ook kan werken in hun eigen omgeving à minder verspilling en meer waarde voor de patiënt. Helaas zijn door Corona de Summercamps in 2020 en 2021 niet doorgegaan. We zijn van plan om in mei 2022 wederom met Lidz deelnemers naar zijn fabriek af te reizen om enerzijds de aanpak van Jeff Kaas en zijn mensen goed te doorgronden en tegelijk dat te vertalen naar een plan van aanpak per deelnemende zorgketenteams. We willen – waar mogelijk – ook generieke inzichten opdoen, die voor andere Lidz deelnemers toepasbaar zijn.

Doelgroep
Het Summercamp is bedoeld voor zorgketenteams uit zorgorganisaties die de stap naar de systeemfase willen maken. Een team bestaat bij voorkeur uit: Raad van Bestuurder(s), specialisten/zorgverleners (verpleging, polikliniekmedewerkers) van een ketenzorgteam, managers en programmamanager(s) Lean.

Programma
Het programma van 2018 en 2019 heeft zeer goed gewerkt en zal dit jaar wederom als leidraad dienen voor Summercamp 2022:
Dag 1 Hoofd: het begrijpen van de principes die Kaas Tailored hanteert, door observaties en meedoen (simulatiespel) in de fabriek, gesprekken met medewerkers en leidinggevenden, in gesprek over de vragen die bij ons gaan leven. Jeff gaat zelf ook met ons in gesprek over zijn principes en wat hij geleerd heeft door de jaren heen.
Dag 2 Hart: op de 2e dag nemen we de ruimte om wat je daar ziet en hebt ervaren te toetsen aan je overtuigingen en te bepalen waar we gezamenlijk de inzichten interpreteren en vertalen naar je eigen zorgomgeving. Het gaat pas werken als je geleerde principes overeenkomen met je eigen waarden. Dag 3 Handen: de laatste dag zijn er sessies waarin elke zorginstelling/keten de inzichten kan vertalen in een plan van aanpak voor jezelf. Deze concrete plannen gaan we onderling delen om van elkaar te leren.

Dit drie-daagse programma kan men op eigen initiatief uitbreiden met bezoeken aan goede samenwerkingspartners van Jeff Kaas: Childrens Hospital en het bedrijf Nordstrom, beiden in Seattle.

Kosten
De kosten zijn de reis-, verblijf en vervoerskosten van je eigen team en directe onkosten (maaltijden, vervoer etc). Vluchten, verblijf en vervoer ter plaatse  worden door de teams zelf geregeld.

Vanuit Lidz gaan twee begeleiders mee. Er worden geen kosten berekend door Jeff Kaas.

Interesse?
Op dit moment zijn er al enkele teams die zich hebben aangemeld voor 2022. Mocht je als team ook interesse hebben neem dan contact op met Sylvia Witter – coördinator Lidz via coordinator@lidz.nl of 079 – 363 8122. We kunnen je in contact brengen met de twee begeleiders en eventueel ervaringsdeskundige bestuurders, specialisten en programmamanagers van het Antonius Ziekenhuis, Isala, LUMC en Elkerliek Ziekenhuis.