Middagprogramma ronde 3: kies je sessie

Het middagprogramma staat helemaal in het teken van Lean Erasmus MC en Laurens

Orange en yellow belts in gesprek over verbeteren op de werkvloer

Opgeleid als orange- of yellow belt…. en dan? Hoe bepaal je waar je aan de slag gaat? Wat is nodig om echt verbeteringen tot stand te brengen? Je bent elke dag bezig om obstakels in het werk uit de weg te ruimen met behulp van de PDCA-cirkel. Hoe doen anderen dat?

Deze interactieve sessie wordt gefaciliteerd door een gespreksleider en orange- en yellowbelts uit Erasmus MC gaan met je in gesprek over hun ervaringen, successen én worstelingen.

Host: Erasmus MC
Gerard Jansen van Rosendaal, organisatieadviseur
Thema: Continu Verbeteren
Praten 20%, Poetsen 80%

Green belts in gesprek over verbeteren op de werkvloer

Opgeleid als green belt… en dan? Hoe bepaal je waar je aan de slag gaat? Wat is nodig om echt verbeteringen tot stand te brengen? Als green belt pak je werkprocessen aan met behulp van de A3-systematiek, ben je actief in de dagstart en doe je wellicht veel meer. Hoe doen anderen dat? Deze interactieve sessie wordt gefaciliteerd door een gespreksleider en green belts uit Erasmus MC gaan met je in gesprek over hun ervaringen, successen én worstelingen.

Host: Erasmus MC
Denzel Doorn, manager psychosociale zorg
Marjolein Fijn van Draat, organisatieadviseur
Thema: Continu Verbeteren
Praten 20%, Poetsen 80%

Black belts in gesprek over verbeteren op de werkvloer

Opgeleid als black belt… en dan? Hoe bepaal je waar je aan de slag gaat? Wat is nodig om echt verbeteringen tot stand te brengen? Waar vind je je hulpbronnen? Als black belt geef je sturing aan het continu verbeterproces op je afdeling, doe je grote procesverbetertrajecten en coach je green belts in opleiding. Je doet vast nog meer. Hoe doe jij dat? En hoe doen anderen dat? Wat zijn je ervaringen? Deze interactieve sessie wordt gefaciliteerd door een gespreksleider en  black belts uit Erasmus MC gaan met je in gesprek over hun ervaringen, successen én worstelingen.

Host: Erasmus MC
Koen van der Meer, verpleegkundig specialist
Thema: Continu Verbeteren
Praten 20%, Poetsen 80%

In gesprek over verbeteren op de poli (van Nu)

Wil jij in gesprek gaan met collega's die werken op een poli of daaraan leiding geven? Ben jij benieuwd hoe de poli's binnen het Erasmus MC bezig zijn met continu verbeteren? In deze sessie delen de projectleiders, betrokken poli-medewerkers en leidinggevenden de aanpak binnen het project Poli van Nu en hun ervaringen met je. Wat herken je, wat inspireert je, hoe pakken jullie het aan? In deze sessie, ga je onder leiding van een gesprekleider, met elkaar in gesprek over de aanpak en ervaringen met continu verbeteren op de polikliniek.

Host: Erasmus MC
Fleur Notermans, adviseur bedrijsvoering thema Dijkzigt
Maaike Peters, organisatieadviseur Sophia
Thema: Continu Verbeteren
Praten 40%, Poetsen 60%

In gesprek over Obeya – grip op continu verbeteren

Binnen Laurens werken we op verschillende afdelingen (RvB/Directie, HR en behandeldienst) met een Obeya*. Tijdens deze sessie gaan we in gesprek over hoe wij een Obeya hebben ontwikkeld, daarna gaan we actief aan de slag. Na een uur loop je weg met de ingredienten die jou kunnen helpen bij je Obeya, 

* Obeya is  een Japanse term die betekent: grote ruimte. Obeya’s bieden letterlijk tijd en ruimte om samen koers te houden, problemen op te lossen en te overleggen.

Host: Laurens
Thema’s: Lean Leiderschap, Waarde in de keten, Duurzame organisatieontwikkeling
Praten 40%, Poetsen 60%

Poetssessie: (Be)tekenen (ronde 3 + 4)

Workshop Zakelijk tekenen (beslaat 2 rondes). Iedereen kan tekenen! Ontdek hoe je zakelijk tekenen kan combineren met continu verbeteren. Leer hoe je effectief kunt communiceren met tekeningen. Om tijdens een presentatie echt impact te maken. Om de (interne) communicatie te verbeteren. Of om de samenwerking met collega’s een positieve boost te geven!

Host: Laurens i.s.m. Verbeta
Thema: Continu Verbeteren
Praten 10%, Poetsen 90%

Poetssessie: Veerkrachtige medewerkers (ronde 3 + 4)

Deze workshop beslaat 2 rondes. Duurzame inzetbaarheid van medewerkers is al jaren een groot thema. Collega’s met een militaire achtergrond reiken in deze workshop tools aan om beter met uitdagende omstandigheden om te gaan. Hoe veerkrachtiger je bent, hoe beter je met spanning om kunt gaan. Op de werkvloeren van veel zorgorganisaties lopen de spanningen soms hoog op en is er relatief veel uitval van medewerkers. Hoe houden we onze medewerkers veerkrachtig? Daar gaan we jullie in meenemen!

Host: Laurens i.s.m. Verbeta
Thema: Lean leiderschap
Praten 10%, Poetsen 90%

Praatsessie: Geen paniek, het is maar chaos!

Op de poliklinieken van het Sophia kinderziekenhuis heerst het gevoel dat er geen ruimte meer beschikbaar is. Tegelijkertijd merken we op dat er veel spreekkamers leeg zijn. Vanuit afdeling Integraal Capaciteitsmanagement Sophia hebben we een methode (dialoog) ontwikkeld om samen met de spreekuurhouders en de managers inzicht te krijgen over: beschikbare ruimte, beschikbaar ondersteunend personeel en beschikbare spreekuurhouders. Verder wordt de ritmiek van het houden van spreekuur en de benutting ervan in kaart gebracht. Door deze informatie kan er op diverse aspecten gestuurd worden met als resultaat de optimale inzet van alle resources.

Host: Erasmus MC
Leyla Sanati, organisatieadviseur
Thema: Continu Verbeteren
Praten 70%, Poetsen 30%

Praatsessie: Cultuur van Continu Verbeteren creëren

Een cultuur van Continu verbeteren neerzetten met elkaar….. Dat is de uitdaging die het Erasmus MC voor de komende jaren aangaat. Om zo de doelen van Koers28 te realiseren. Daar hebben we alle medewerkers voor nodig! Wat vraagt dat van hen? Wat vraagt dat van onze leidinggevenden? Veel meer dan alleen (lean) tools inzetten. Het gaat vooral om ander gedrag.

In deze sessie neemt het ‘Lean team’ je mee in hoe wij onze leidinggevenden proberen te inspireren en toe te rusten. We gaan enkele modellen uit onze training aan je presenteren. Ook onze ervaringen met het Shingo model, een wetenschappelijk onderbouwd model om de stand van zaken van de verbetercultuur van een organisatie /afdeling /team in kaart te brengen, gaan we met je delen.      

Host: Erasmus MC
Hanneke van Aggelen, organisatieadviseur
Adrie van der Zon, organisatieadviseur LEAN
Thema's: Continu Verbeteren en Lean leiderschap
Praten 70%, Poetsen 30%

Gembawalk: continu verbeteren in het laboratiorum

Tijdens deze gembawalk bezoek je 2 laboratoria. We laten je zien in het hematocytologisch centrum hoe wij werken met een digitaal dagstart- en verbeterbord en tonen de verbeteringen die we in ons lab gerealiseerd hebben. Op het kernlab vertellen we je het verhaal over onze reis tot nu toe en hoe dagstarts bij elk team nu onderdeel zijn van ons dagelijks werk. We zijn nog steeds op reis en delen onze ervaringen met je.

Host: Erasmus MC
Mieke Kalkman, business controller
Michael van der Voorden, manager backoffice diagnostisch kernlaboratorium
Richard de Clercq, manager Team Hematologie
Thema: Continu verbeteren
Praten 40%, Poetsen 60%

Gembawalk: Hoe helpt Lean binnen de geriatrische revalidatie?

Tijdens deze gembawalk kan je een kijkje nemen op de revalidatie afdeling van Laurens, locatie Antonius Binnenweg (op loopafstand van Erasmus MC). Op deze locatie zijn verschillende Lean professionals aan het werk. We werken o.a. met dagstarts en revalidatieborden.

Host: Laurens
Thema: Continu Verbeteren
Praten 75%, Poetsen 25%

Gembawalk: Het nieuwe normaal bij radiotherapie

Stel je voor: een programma met als missie om kankerpatiënten binnen de NVRO-norm te behandelen, waarbij effectief en impactvol wordt gehandeld, met aandacht voor leiderschap, cultuur en werkplezier. Dat klinkt toch prachtig? Tijdens deze gembawalk krijg je een diepgaand inzicht in de ervaringen van de radiotherapieafdeling van het Erasmus MC. We nemen je mee op een boeiende reis langs niet alleen de succesverhalen, maar ook langs de cruciale lessen die zijn geleerd en de uitdagende situaties die zijn overwonnen. Daarnaast laten we zien hoe we middels diverse Lean-aanpakken processen in kaart hebben gebracht. Je leert niet alleen hoe je de juiste knelpunten identificeert, maar ook hoe je effectieve verbeterinitiatieven initieert en implementeert. En niet te vergeten: we laten zien hoe je de leiding neemt en je team meeneemt in deze veranderingen, hoe je ze motiveert en betrokken houdt bij het behalen van de doelstellingen.

Host: Erasmus MC
Hasna Oulad Abdennabi, projectmanager technologische innovatie
Marjolein van Os, adviseur bedrijfsvoering radiotherapie
Thema's: Continu verbeteren en Lean leiderschap
Praten 75%, Poetsen 25%

Gembawalk: Obeya toekomstbestendig verplegen

Onze uitdaging: het implementeren van Toekomstbestendig Verplegen met een nieuwe rol voor regieverpleegkundigen. We laten zien hoe wij een Obeya hebben gemaakt en hoe deze ons helpt om op alle focusgebieden vooruitgang te boeken. We zijn benieuwd wat jouw ervaringen zijn en gaan graag met je in gesprek.

Host: Erasmus MC
Tineke Moerman, functie kwaliteitsadviseur thema Dijkzigt
Hannie Kooiman, adviseur bedrijfsvoering
Thema's: Continu verbeteren en Lean leiderschap
Praten 20%, Poetsen 80%

Gembawalk: 5S bij Sophia Kinderziekenhuis

Vanuit de Black Belt opleiding is een aantal collega's begonnen met het toepassen van 5S binnen het Sophia Kinderziekenhuis. We nemen je mee naar enkele plekken waar de eerste successen zijn behaald. Zowel het administratieve gedeelte (Balie Poli en Kliniek) als verschillende werkplekken van de verpleegkundigen zullen aan bod komen. We vertellen je wat de aanpak is geweest en laten de winsten zien. De medewerkers op de werkplek vertellen wat het hun gebracht heeft.

Host: Erasmus MC
Tim Twigt, manager ambulante zorg kinderen
Thema: Continu verbeteren
Praten 20%, Poetsen 80%

Gembawalk: administratieve processen én sturen op patiëntenstromen bij poliklinieken

Elke dag bezoeken meer dan 2600 patiënten de poliklinieken van het Erasmus MC. Het thema Dijkzigt neemt hiervan een derde voor zijn rekening. Om dit op de achtergrond goed te regelen, werken medewerkers van de polikliniek de hele dag (en soms nacht) aan een soepel proces. Kom enkele Lean verbeterinitiatieven op onze poliklinieken bekijken, van het inzichtelijk maken van werkvoorraden bij het secretariaat, tot het sturen op patiëntenstromen op de poli zelf.

Host: Erasmus MC
Astrid Breit, adviseur bedrijfsvoering poliklinisch bedrijf Dijkzigt
Thema: Continu verbeteren
Praten 20%, Poetsen 80%

Gembawalk: Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA)

Tijdens deze gembawalk nemen we je mee in de uitdagingen van de CSA. Ben jij benieuwd naar de verbeteringen die we al gerealiseerd hebben en hoe we dat hebben gedaan? We laten het zien, we delen onze ervaringen met je en gaan graag in gesprek.

Host: Erasmus MC
Ruben Goedhart, Senior Business Controller
Marco Flaman, teammanager OK CSA
Joeri Harcksen, stafadviseur
Thema: Continu verbeteren
Praten 20%, Poetsen 80%