Middagprogramma ronde 4: kies je sessie

Het middagprogramma staat helemaal in het teken van Lean bij Erasmus MC en Laurens

In gesprek over verbeteren op de kliniek

Wil jij in gesprek gaan met collega's die werken op een kliniek of daaraan leiding geven? Ben jij benieuwd hoe klinieken binnen het Erasmus MC bezig zijn met continu verbeteren? In deze sessie delen drie vertegenwoordigers van de klinieken hun aanpak en ervaringen met je over:

  • Hoe krijg je lean in de haarvaten van de kliniek? Op zoek naar het ei van Columbus
  • De Mantelzorg Academie
  • De dagstart binnen de kliniek

Je hoort en spreekt ze alledrie. Wat herken je, wat inspireert je, hoe pakken jullie het aan? Schrijf je in voor deze interactieve sessie ‘In gesprek over verbeteren op de kliniek'.   

Host: Erasmus MC
Hannie Kooiman, adviseur bedrijfsvoering
Mieke van Heteren, manager Kort verblijf/Dagbehandeling cardiologie
Tilly van den Bout, sectormanager Neurologie en Neurochirurgie
Tineke Moerman, kwaliteitsadviseur thema Dijkzigt
Miranda van Oosten, stafadviseur thema Thorax
Thema: Continu Verbeteren
Praten 40%, Poetsen 60%

In gesprek over verbeteren op het dagbehandelingscentrum

Wil jij in gesprek gaan met collega's die werken op het dagbehandelingscentrum of daaraan leiding geven? Ben jij benieuwd hoe de dagbehandeling binnen het Erasmus MC bezig is met continu verbeteren? In deze sessie delen medewerkers van de Dagbehandeling hun aanpak en ervaringen met je. Wat herken je, wat inspireert je, hoe pakken jullie het aan? In deze sessie ga je, onder leiding van een gesprekleider, met elkaar in gesprek over de aanpak en ervaringen met continu verbeteren op de dagbehandeling.

Host: Erasmus MC
Ruben Goedhart, senior business controller
Jacqueline Kerpel, teammanager dagbehandelcentrum
Thema: Continu Verbeteren
Praten 40%, Poetsen 60%

In gesprek over Obeya – grip op continu verbeteren - voor gevorderde leandenkers

Binnen Laurens werken we op verschillende afdelingen (RvB/Directie, HR en behandeldienst) met een Obeya*. Tijdens deze sessie gaan we in gesprek over hoe je een Obeya door ontwikkelt, uitbreidt over verschillende afdelingen en hoe de Obeya ons helpt bij het monitoren van de Laurensbrede strategie.

* Obeya is een Japanse term die betekent: grote ruimte. Obeya’s bieden letterlijk tijd en ruimte om samen koers te houden, problemen op te lossen en te overleggen.

Host: Laurens
Thema’s: Lean Leiderschap, Waarde in de keten, Duurzame organisatieontwikkeling
Praten 40%, Poetsen 60%

Poetssessie: (Be)tekenen (ronde 3 + 4)

Workshop Zakelijk tekenen (beslaat 2 rondes). Iedereen kan tekenen! Ontdek hoe je zakelijk tekenen kan combineren met continu verbeteren. Leer hoe je effectief kunt communiceren met tekeningen. Om tijdens een presentatie echt impact te maken. Om de (interne) communicatie te verbeteren. Of om de samenwerking met collega’s een positieve boost te geven!

Host: Laurens i.s.m. Verbeta
Thema’s: Continu Verbeteren
Praten 10%, Poetsen 90%

Poetssessie: Veerkrachtige medewerkers (ronde 3 + 4)

Deze workshop beslaat 2 rondes. Duurzame inzetbaarheid van medewerkers is al jaren een groot thema. Collega’s met een militaire achtergrond reiken in deze workshop tools aan om beter met uitdagende omstandigheden om te gaan. Hoe veerkrachtiger je bent, hoe beter je met spanning om kunt gaan. Op de werkvloeren van veel zorgorganisaties lopen de spanningen soms hoog op en is er relatief veel uitval van medewerkers. Hoe houden we onze medewerkers veerkrachtig? Daar gaan we jullie in meenemen!

Host: Laurens i.s.m. Verbeta
Thema: Lean leiderschap
Praten 10%, Poetsen 90%

Praatsessie: Optimaliseren van 'employee journeys' door middel van Lean

In een tijd waarin de zorgvraag groeit en er minder zorgpersoneel is, wordt het aantrekken, behouden en laten meebewegen van medewerkers essentieel. Cruciale spelers in dit proces zijn de teammanagers, een grote groep collega's die een sleutelrol spelen in het behouden en aantrekken van talent. Daarom hebben wij nu de focus gelegd op de employee journey van deze medewerkers. Maar hoe doe je dit op een effectieve wijze?                                                          
Tijdens deze inspirerende sessie delen we ervaringen van het Erasmus programma Workwise, waarbij de Lean methodiek is ingezet om een nieuwe journey te ontwikkelen voor teammanagers. Dit vormt een prachtig voorbeeld waarin Lean, ontwikkeling en werkplezier samenkomen, zodat medewerkers optimaal kunnen gedijen binnen de organisatie.

Host: Erasmus MC
Hasna Oulad Abdennabi, projectmanager technologische innovatie
Defnie Clausing, adviseur Leiderschap en Talentontwikkeling
Thema: Duurzame organisatieontwikkeling
Praten 75%, Poetsen 25%

Praatsessie: Minder hollen en stilstaan met de poli (van nu) in balans

Op de polikliniek is het vaak hollen en stilstaan. Het is moeilijk hiervan de oorzaak te vatten, aangezien er meerdere redenen voor kunnen zijn. Hoe pak je dat aan? Vanuit het ‘Poli van Nu programma’ is een aanpak ontwikkeld om inzicht te krijgen in de werkzaamheden op de poli en de onderlinge relaties. Samen met alle partijen komen we tot een aantal knelpunten en bijbehorende tegenmaatregelen. Door de poli te voorzien van de juiste stuurinformatie op het juiste moment en het gebruik van de reeds bestaande dagelijkse ritmiek, bieden we de poli de mogelijkheid om datgene aan te pakken wat op dat moment echt in de weg zit.

Host: Erasmus MC
Niels Nicodem, organisatieadviseur
Thema: Continu Verbeteren
Praten 75%, Poetsen 25%

Praatsessie: Continu verbeteren van de zorgadministratie m.b.v. digitalisering

Met veel enthousiasme nemen we je mee in onze digitaliseringreis om de zorgregistratie in Erasmus MC te verbeteren. Met behulp van onder andere RPA (Robotic Process Automation) en process mining zijn we bezig om de registratie en verantwoording van de zorg continu te verbeteren en tegelijkertijd de administratieve lasten te verlichten.

Host: Erasmus MC
Niels Hubèrt, adviseur Patiëntenzorg
Thema: Continu Verbeteren
Praten 75% / Poetsen 25%

Poetssessie: Hoe maak je met TWI Job Instruction het werk beter en leuker? 

Bemerk je weleens angst bij patiënten omdat zorgmedewerkers praktische vaardigheden op verschillende manieren uitvoeren? Of valt het je weleens op dat nieuwe collega’s en studenten onzeker zijn in het verrichten van praktische vaardigheden, omdat ze verschillend zijn ingewerkt? Waarschijnlijk komt dat omdat er op de afdeling geen (goede) standaard is om de praktische vaardigheden te leren.

In deze werksessie laten medewerkers van het Erasmus MC je kennis maken met het werken met Job Instruction. Met Job Instruction leren medewerkers snel, veilig, volledig en bewust nieuwe praktische vaardigheden uit te voeren zoals bijvoorbeeld het verschonen van een centrale lijn of het aanhalen en opnieuw vastplakken van een wonddrain. Je maakt kennis met hoe je zelf samen met collega’s op je afdeling een trainingsinstructie kunt maken en gebruiken om ervaren en nieuwe collega’s te trainen. Bovendien werk je met Job Instruction met elkaar aan het continu verbeteren van het werk. Vanuit de standaard verbeteren wat we zelf doen, hoe mooi is dat?

Host: Erasmus MC
Adrie van der Zon, organisatieadviseur
Astrid Erkelens, adviseur bedrijfsvoering OK
Judith Molengraaf, verpleegkundige 
Thema: Continu Verbeteren
Praten 20% / Poetsen 80%

Poetssessie: PDCA in de puzzelgame

Kom pijlsnel tot een resultaat dat je je niet kon voorstellen toen je begon. De truc: doe het met elkaar en volg de PDCA. Ervaar de kracht van kortcyclisch verbeteren volgens de PDCA-cyclus in onze puzzelgame.

Host: Erasmus MC
Marjolein Fijn van Draat, organisatieadviseur
Patrick van den Bosch, business analyst
Thema: Continu Verbeteren
Praten 20% / Poetsen 80%

Gembawalk: Hoe helpt Lean binnen de geriatrische revalidatie?

Tijdens deze gembawalk kan je een kijkje nemen op de revalidatie afdeling van Laurens, locatie Antonius Binnenweg (op loopafstand van Erasmus MC). Op deze locatie zijn verschillende Lean professionals aan het werk. We werken o.a. met dagstarts en revalidatieborden.

Host: Laurens
Thema’s: Continu Verbeteren
Praten 75%, Poetsen 25%

Gembawalk: Thoraxcentrum Klaar terwijl u wacht + dagstart 2.0 in de klinieken

Deze gembawalk brengt je op twee plekken.

Het team dat de electrocardioversie behandeling uitvoert: Lekker gewerkt én de wachtlijst is verdwenen. Klikt goed toch? Meer patiënten helpen zonder het gevoel er harder voor te hebben moeten werken. Met als bonus, dat de patiënt ook nog meer aandacht krijgt. Bijna te goed om waar te zijn. Toch is het gelukt om dit te realiseren . Benieuwd hoe we het hebben aangepakt?

Klinieken Thoraxcentrum: Vanuit frustratie naar verbeteren met dagstart 2.0. Hoe kun je frustratie omdraaien naar verbetering op een drukke kliniek (4 units) met elk haar unieke uitdagingen en zonder vaste medewerkers op elke unit. Kom kijken hoe de klinieken Thorax dit hebben aangepakt.

Host: Erasmus MC
Mieke van Heteren, manager Kort verblijf/Dagbehandeling cardiologie
Koen van der Meer, verpleegkundig specialist cardiologie
Thema's: Continu verbeteren en waarde in de keten
Praten 20%, Poetsen 80%

Gembawalk: Verbetercultuur bij I&T en Arbodienst

Met trots laten we een aantal verbeterinitiatieven zien van I&T. Daarbij delen we onze reis naar de verbetercultuur zoals die nu is binnen de afdeling en nemen we je mee naar de ambities we nog hebben. Lean en de verbetercultuur zijn binnen de afdeling goed geborgd en het is duidelijk zichtbaar dat continu verbeteren van de operatie tot aan het management serieus genomen wordt.
We gaan daarnaast een kijkje nemen bij de Obeya van de afdeling arbodienst, vitaliteit en mobiliteit. Hier worden de eerste stappen gezet om het werk vanuit de operatie beter te verbinden aan de strategie. Ook zie je wat we binnen deze afdeling nog te doen hebben om te komen tot een goede prestatiedialoog en verbetercyclus. Bovendien vertellen we je graag waarom dat belangrijk voor ons is.

Host: Erasmus MC
Alfons van Bennekom, adviseur IT processen
Chantal Roest, arbeidsdeskundige en projectleider
Thema: Continu Verbeteren
Praten 50%, Poetsen 50%

Gembawalk: Poli longgeneeskunde

In deze Gembawalk laten we je kennis maken met de wijze waarop wij de dagstart uitvoeren. We laten vervolgens verschillende verbeterinitiatieven die op de poli zijn opgezet zien. Ook nemen we je mee in hoe we 'lean operationeel management' op onze polikliniek hebben geïmplementeerd.

Host: Erasmus MC
Valdemar do Rosário, teammanger polikliniek longgeneeskunde
Liesbeth Rocha, administratief medewerker poli Longgeneeskunde
Fabiënne de Geus, administratief medewerker poli Longgeneeskunde
Thema's: Continu verbeteren  en waarde in de keten
Praten 20%, Poetsen 80%