Nieuwsbericht

Boek van de maand januari: Dagstarts en Hoshin Kanri

Profielfoto van Sylvia Witter
1 januari 2025 | 1 minuut lezen

Iedere maand brengen we een boek uit de Lidz bibliotheek onder de aandacht. Deze maand: Dagstarts en Hoshin Kanri van Bert Teeuwen. Klik hier voor de boekenlijst en meer informatie over de Lidz bibliotheek.

Dagstarts zijn hip

In veel organisaties vervangen ze de energievretende afdelingsoverleggen. Elke dag (of week) staand bij een bord de voorgaande dag (of week) en die zojuist begonnen is bespreken. Prestaties, productieaantallen, zieke collega's en de planning passeren in het gesprek. En dat allemaal in een kwartiertje. Het lijkt simpel, zo'n dagstart. Toch loopt het niet altijd zo soepel als gewenst. 

Het boek "Dagstarts en Hoshin Kanri" van Bert Teeuwen biedt een gedetailleerd overzicht van twee belangrijke managementtechnieken die organisaties kunnen helpen om strategische doelstellingen effectief te realiseren: Hoshin Kanri en Dagstarts. Hoshin Kanri, voor lange-termijn planning en strategische focus, en Dagstarts, voor dagelijkse afstemming en operationele effectiviteit. Door beide technieken samen te gebruiken, kunnen organisaties hun strategieën beter uitvoeren en voortdurend verbeteren. Het boek biedt praktische handvatten en voorbeelden voor de implementatie van deze methodieken in de dagelijkse bedrijfsvoering.

  1. Dagstarts:
    • Dagstarts zijn dagelijkse, korte vergaderingen die teams helpen om te focussen op de prioriteiten van de dag en de voortgang van belangrijke projecten te bespreken.
    • De nadruk ligt op het creëren van dagelijkse ritmes en het verbeteren van de communicatie binnen teams. Het doel van een dagstart is om snel problemen te identificeren, actiepunten te formuleren en de teamleden op één lijn te brengen.
    • Het boek benadrukt dat deze vergaderingen gestructureerd moeten zijn en niet te lang mogen duren, zodat ze effectief blijven en de productiviteit van het team verbeteren.
  2. Hoshin Kanri:
    • Hoshin Kanri is een strategie- en beleidstechniek uit Japan, ook wel bekend als policy deployment of strategic planning. Het doel is om een duidelijke vertaling te maken van de langetermijndoelen naar concrete, meetbare acties op alle niveaus van een organisatie.
    • Het proces begint met het vaststellen van de visie en de strategische doelen van de organisatie. Vervolgens worden deze doelstellingen gedeeld en vertaald naar lagere niveaus van de organisatie, zodat iedereen richting hetzelfde doel werkt.
    • Het boek legt uit hoe het Hoshin Kanri-proces wordt geïmplementeerd, met behulp van technieken zoals de X-matrix, die helpt bij het visualiseren van de strategische doelen en de benodigde acties.