Print blogartikel
Blog
Je weet niet alles
De huidige manier van beleidsontwikkeling vraagt om een meer organische en procesgerichte benadering in dialoog met diverse partijen.
1 december 2021 | 1 minuut lezen
Dit houdt in dat je niet alles in de hand hebt en moet durven vertrouwen op het proces. Je bepaalt slechts de kaders, en geeft voor de verdere invulling van die koers ruimte aan je medewerkers. Je laat vooral los.
Het hebben van een lerende houding is daarbij een belangrijke competentie. Het begint ermee dat je bescheiden bent en je eigen beperkingen erkent. Je bent echt niet slimmer dan ieder ander, omdat je toevallig de leiding hebt. Geef daarom toe dat je zelf de wijsheid ook niet altijd in pacht hebt en wees bereid je zienswijze aan te passen als je ergens vastloopt. Ook jijzelf faalt soms en je moet net als je teamleden nog veel leren!
Als je echt open staat voor verandering, ben je volledig toegewijd aan een leven lang leren. En mislukt er een keer iets? Dan betekent dat dat je onvoldoende kennis had van de bronoorzaak en dat je nog een keer moet proberen om méér waarde te creëren voor patiënten, je medewerkers en je organisatie.
Op de momenten dat ik zelf die houding aannam en mijn fouten inzag, merkte ik dat de afdeling en ikzelf een sprong maakten in het verbeterproces.
dr. Kjeld Harald Aij, MBA is zowel verpleegkundige als bedrijfskundige en heeft ruim twintig jaar ervaring in de gezondheidszorg. Sinds 2020 bekleedt hij een directiefunctie bij Erasmus MC. Verder verzorgt hij trainingen over leiderschap, verandermanagement en lean denken en werken. Onlangs verscheen zijn boek ‘Ter observatie – Grip op de zorg in 44 praktijkverhalen’. Eerder publiceerde hij ‘Wie vraagt wordt beter’ en ‘L² Zorg. Lean leiderschap in de praktijk’. |