Activiteit

Lidz Toyota way management- en leiderschapstraining

11 mei t/m: 12-10-2022
Diverse bij Lidz aangesloten ziekenhuizen
Woensdag 11 mei 2022 - woensdag 12 oktober 2022
Overig
Gratis

Voor aanmelden is lidmaatschap van Lidz vereist.

Profielfoto van Bureau Lidz
3 minuten lezen

Speciaal voor medische specialisten, AIOS en medisch managers uit bij Lidz aangesloten ziekenhuizen organiseert Lidz een 4-daagse Lean / Toyota way management- en leiderschapstraining. Bij voorkeur kom je met een duo of trio, waarvan minimaal één medisch specialist uit een organisatie. Er is plaats voor maximaal 12 deelnemers. De training wordt geaccrediteerd, de verwachting is voor 24 punten.

Frederike Siemens, gynaecoloog en Lidz bestuurder (thema leiderschap): “Jan Wijnand Hoek heeft deze training als try-out aan ons als Lidz Lean & Leiderschapswerkgroep gegeven en ik kan niets anders zeggen dan dat ik zeer enthousiast ben! Hij heeft grondige kennis van de Japanse cultuur en het Toyota systeem en weet dit steeds in de context van (ziekenhuis)zorg te plaatsen. Zo leer je nog beter begrijpen wat het Lean denken nu echt inhoud en leer je het ook beter toe te passen. Een zeer waardevolle training die ik iedere specialist, AG(N)IO of manager zou willen aanraden”. 

Data en locaties
De eerste trainingsdag wordt georganiseerd op 11 mei 2022 in Medisch Spectrum Twente. De andere data zijn: 8 juni, 7 september, 12 oktober 2022. Deze dagen worden in overleg met de groep gepland in de ziekenhuizen van de deelnemers, zodat een bezoek aan elkaars werkvloer gebracht kan worden.

Doel van de training

LEan Management SsyteemIn deze training leer je echt de essentie van Lean (leiderschap) kennen, zoals het bij de bron, Toyota, wordt toegepast. Je leert op welke wijze het management van Toyota de Lean cultuur binnen de organisatie continu ontwikkelt. De training is gebaseerd op de boeken die Toyota binnen haar eigen organisatie gebruikt om medewerkers op te leiden.

Deze 4 daagse training zal je inzicht geven in de leiderschapsstijl en management tools die Toyota inzet om de organisatie te ontwikkelen.

Je focust je op een cultuur waarin medewerkers leren kritisch na te denken en problemen zelfstandig kunnen oplossen. Gebaseerd op ‘respect for people’ zorgt de combinatie van visueel management, policy deployment en de juiste interactie tussen management en werkvloer voor meer energie.

Behalve dat een ieder aan zijn eigen Lean ontwikkeling werkt, vorm je als groep deelnemers ook een community die elkaar helpt. Deze eerste training binnen Lidz is een experiment. Het idee is dat de groep feedback geeft op het programma en voor een volgende training wellicht nieuwe deelnemers enthousiast maakt en kan helpen coachen.

Vereiste voorkennis

Je hebt interesse in Lean management en leiderschap en wil je hier graag in ontwikkelen. Het hebben van een Lean (Green belt) opleiding is niet noodzakelijk. Het programma van de training wordt afgestemd op de voorkennis van de groep.

Inhoud

In deze training leer je de essentie van  TMS. De training is gebaseerd op het boek Lean Management Systeem. Onderwerpen zijn onder andere:

  • Leiderschap & management in Lean context
  • Teamontwikkeling in Lean context Policy deployment
  • De kracht van visualisatie
  • Ontwikkelen van de werkomgeving
  • Acties om de werkomgeving te revitaliseren / in beweging te krijgen
  • Werken met het KPT-bord, takenbord en Visual Board
  • Mindset van continu verbeteren
  • Ontwikkelen van kwaliteit

 

Tijdens de training zijn er online-sessies met voormalig wereldkampioen Aikido Tim Wolput (tevens director Toyota Management Institute) uit Tokyo om kennis vanuit de bron op te doen.

Tussen de trainingsdagen ga je zelf oefenen met het concreet toepassen van de theorie en werk je aan opdrachten. Het zijn opdrachten die passen binnen je werk als medisch specialist  / AIOS / (medisch) manager.

Kosten & certificering

Het volgen van deze training is voor deelnemers van Lidz kosteloos. Het boek is tevens inbegrepen bij de training. Na het volgen van de training kun je je vrijblijvend aanmelden bij het Japan Management Institute voor het TMS-level 4 examen. De kosten hiervan zijn € 350,- excl. btw. Wanneer je slaagt voor de toets ontvang je het certificaat van het Toyota Management Institute uit Nagoya in Japan.

JAN WIJNAND HOEKTrainer : Jan Wijnand Hoek werkt als Lean trainer & coach bij Medisch Spectrum Twente en is daarnaast managementpartner van de Nederlandse vestiging van het Toyota Management Institute. Hij is ook auteur van de Nederlandse vertaling van het Toyota Way Management boek. Hij streeft ernaar dat vakmanschap weer op de eerste plaats komt te staan en bureaucratie plaats maakt voor passie en werkplezier (Yarigai). Zo kunnen teams succesvoller zijn en in samenwerking doelen nastreven. Voor management ontstaat hierdoor weer ruimte de organisatie te ontwikkelen, in plaats van brandjes te blussen. Jan Wijnand is een verhalenvertaler die mensen weet te boeien en door praktijkanekdotes mensen zelf tot actie over laat gaan.

 

40+ “Siemens” profielen | LinkedInGastspreker: Frederike Siemens werkt als gynaecoloog in het Reinier de Graaf gasthuis te Delft. Daarnaast is zij medisch manager Lean in datzelfde ziekenhuis.

Zij is ook bestuurslid van het LIDZ. Binnen het bestuur is zij ambassadeur van het thema lean en leiderschap. Zij is een groot voorstander van continu verbeteren vanuit het idee dat je werk er makkelijker en leuker door wordt. Vaak worden er beslissingen genomen op plekken met te veel afstand tot de werkvloer waardoor zorgprofessionals hun autonomie en werkplezier verliezen.

Deelnemers

Je moet ingelogd zijn om te kunnen zien wie zich aangemeld heeft en/of om je zelf aan te melden.

Ben je nog niet geregistreerd op deze website? Registreren »
Profielfoto van Koen Sadza
2 jaar geleden
Profielfoto van Koen Sadza
2 jaar geleden

Wat een mooi aanbod! Organiseren jullie een dergelijke training ook voor niet-medici?

Profielfoto van Sylvia Witter
2 jaar geleden
Profielfoto van Sylvia Witter
2 jaar geleden

Beste Koen, 

Op dit moment nog niet. We bieden de training nu voor het eerst aan voor medici - als experiment. Wanneer je een arts / medisch specialist vanuit jouw afdeling of team weet te enthousiasmeren, bestaat de mogelijkheid om als duo te komen.

Hartelijke groet,

Sylvia Witter / coordinator Lidz

Profielfoto van Guus Wisse
2 jaar geleden
Profielfoto van Guus Wisse
2 jaar geleden

Gaat de sessie door morgen?
Hr. Gr.
Guus Wisse

Profielfoto van Bureau Lidz
2 jaar geleden
Profielfoto van Bureau Lidz
2 jaar geleden

Jazeker Guus! Ik heb je de laatste mail van 19april nog eens doorgestuurd met alle relevante informatie. Een inspirerende dag gewenst!

Met vriendelijke groet,

 

Anouk Aimée

Bureau Lidz