Nieuws

Maart - 'Lean Leiderschap ontwikkelen' maand

Profielfoto van Sylvia Witter
4 maart 2024 | 1 minuut lezen

Leiderschap is een belangrijke randvoorwaarde in het werken aan een cultuur van continu verbeteren.

  • Een Lean leider geeft richting: met een inspirerende missie inspireert de Lean leider. Als Leider ben je in staat om om goed en uitgebreid stil te staan bij strategie en prioriteren van doelen. Wat is de maatschappelijke rol van de organisatie en wat zijn de kernwaarden? Het fundament is een lerende organisatie, vanuit een totaal systeem gedacht.
  • Een Lean leider coacht en ontwikkelt anderen: Op een coachende manier vergroot je als Lean leider het potentieel van de medewerkers om aan verbeterpunten te werken. Respect en dienstbaarheid kenmerken jouw gedrag als leider. Het is belangrijk dat mensen zichzelf ontwikkelen door niet tevreden te blijven met de huidige toestand en deze rationeel te vergelijken met andere mogelijkheden en gestimuleerd worden om creatief zijn in het oplossen van problemen.
  • Een Lean leider stimuleert dagelijks verbeteren: op routinematige wijze stimuleer je medewerkers om continu te verbeteren en zo een bijdrage te leveren aan de richting van de organisatie, het vergroten van de waarde voor patienten, het tegengaan van verspillingen en vooral meer werkplezier te ervaren.
  • Een Lean leider ontwikkelt zichzelf: Niet alleen de medewerkers kunnen continu leren en ontwikkelen: dat geldt ook voor jou!

In de maand maart delen we binnen Lidz content over het ontwikkelen van Lean Leiderschap. Dus heb je een artikel, trainingsmateriaal, podcast, verhaal, voorbeeld of ander materiaal dat interessant kan zijn voor zorgverbeteraars? Deel je kennis in de Lidz kennisbank.