Vraag
Freek Dekker 3 jaar geleden

Wie heeft ervaring met het verbeteren en versnellen van MDO's?

MDO's (Multidisciplinaire Patiëntenoverleg) vreten tijd van medisch specialisten. Inclusief voorbereiding kost een MDO al snel twee uur. En je hebt er als specialist vaak méér dan één. Hoe kunnen we zorgen dat patientën in één keer goed door de voorbereiding en de besluitvorming gaan? Hoe moet het proces van aanmelding tot in te zetten diagnostiek of behandelkeuze georganiseerd worden? Is er een manier om verwijzers en betrokken (deel)specialisten minder te laten wachten tot die ene patiënt aan bod komt? Wat is de rol van de voorzitter en de notulist voor een succesvol MDO? Ben benieuwd naar jullie ervaringen!

5 antwoorden
Profielfoto van Marije Dekker Marije Dekker
3 jaar geleden

Hoi Freek, twee afdelingen binnen Alrijne hebben dit als onderwerp van een verbetertraject. Kan ik je eens koppelen aan hen? Groet!

Profielfoto van Freek Dekker Freek Dekker
3 jaar geleden

Hoi Marije, dankjewel. Zit er toevallig een oncologische afdeling bij?

Profielfoto van Mariëlle Zwaga Mariëlle Zwaga
3 jaar geleden

Beetje een late reactie maar ik kan je wel iets vertellen over wat wij in Vogellanden doen om de overlegtijd terug te dringen. Mail me maar even als het nog actueel is.

Profielfoto van Mariëlle Zwaga Mariëlle Zwaga
3 jaar geleden

Patrick van der Tol heeft gevraagd om een toelichting en die plaats ik hier zodat meer mensen kunnen meelezen en misschien ook kunnen aanvullen.

In Vogellanden is de patiënt, of revalidant zoals wij het noemen, bij de bespreking. Dat betekent dat er minder tijd nodig is voor nabespreking en voorbespreking.

Daarnaast experimenteren we met wie er wel en niet aanwezig moet zijn bij de overleggen vanuit ons behandelteam. De gewoonte was dat iedereen uit het behandelteam aanwezig was en die noodzaak is nu ter discussie gesteld. Een kleiner team = minder overlegtijd. Iedere patiënt heeft sowieso een eerst verantwoordelijke behandelaar en uiteraard is die wel altijd bij de bespreking.

Profielfoto van Harriët Blaauwgeers Harriët Blaauwgeers
3 jaar geleden

Beste Freek, Er is binnen de oncologie onderzoek gedaan naar het verbeteren van de MDOs. In 2020 heeft het RadboudUMC nog een blauwdruk gemaakt voor de MDOs (Generieke Blauwdruk MDO). wellicht heb je daar iets aan. Als je meer informatie nodig hebt hoor ik het graag.