Vraag
Sabine Stigter 5 maanden geleden

Greenbelt trainingen

Beste Lidz netwerk,

Binnen ons ziekenhuis bieden wij allerlei soorten lean trainingen aan, maar nog geen greenbelt trainingen. In de toekomst zouden wij graag een erkende en gecertificeerde greenbelt training in ons opleidingsaanbod opnemen. Ik ben heel nieuwsgierig of en hoe dit binnen andere organisaties is ingericht. 

Daarvoor een paar concrete vragen m.b.t Greenbelt Lean:

 • Bieden jullie (structureel) greenbelt trainingen aan binnen de organisatie?
 • Worden de trainingen door een extern bureau gegeven?
 • Indien ja; alleen theorie of ook praktijkbegeleiding? Welk bureau is dat en hebben jullie daar goede ervaringen mee?
 • Indien nee; worden de trainingen door eigen medewerkers gegeven en hoe is de certificering geborgd? 

Ik heb al informatie vanuit Renier de Graaf Gasthuis ontvangen, waarvoor veel dank. Ik ben benieuwd naar ervaringen vanuit andere organisaties. 

Met vriendelijke groeten,

Sabine Stigter UMC Utrecht 

10 antwoorden
Profielfoto van Inge van Rijswijk Inge van Rijswijk
5 maanden geleden

Hallo Sabine, wij zijn vorig jaar pas begonnen met GreenBelt aan te bieden. We doen dat met een extern bureau: Verbeta. Ons idee is om dit niet in eigen huis te gaan organiseren, omdat het aantal groepen daarvoor te klein is voor ons.
We willen het wel structureel aan gaan bieden. De  verwachting is nu twee groepen van 12 per jaar. 
 

Ervaring met Verbeta is heel positief! 

Profielfoto van Els Radstaat Els Radstaat
5 maanden geleden

Hoi,

Ook wij hebben positieve ervaring met Verbeta. Wij nemen de greenbelt training van hun af met 1 trainer van hun en 1 leancoach/trainer vanuit ons en de begeleiding doen wij dan ook zelf. 

Profielfoto van Judith Kolk Judith Kolk
5 maanden geleden

Hallo Sabine. Wij bieden geen Green Belt trainingen aan in onze organisatie.

Profielfoto van Renée Kroon Renée Kroon
5 maanden geleden

Beste Sabine,

Het Amsterdam UMC heeft samen met een externe partij een opleidingssysteem ontwikkeld van 26 modules.

Lean coaches (yellow en greenbelt) kunnen doorgroeien naar Lean trainer ( blackbelt) en Lean mentor. (train de trainer)

Deze opleiding is helaas nog niet officieel gecertificeerd. In de huidige situatie =  fusie tussen AMC en VUMC heeft dat geen prioriteit. Als Lean trainer in het Amsterdam UMC zou ik daar wel heel blij van worden.

Voordeel van een eigen opleidingssysteem is dat je zelf bepaalt als organisatie wat de output moet zijn en daar ook op stuurt en nadeel is dat je de training up to date moet houden door nieuwe literatuur toe te voegen etc.

Groeten,

Renée Kroon

Amsterdam UMC

Profielfoto van Lammert de Vries Lammert de Vries
5 maanden geleden

Hoi Sabine,

ik ben werkzaam in het WZA en ben bezig te onderzoeken hoe wij de komende 5 jaar de green belt opleiding willen gaan organiseren. Tot op dit moment worden de trainingen bij ons gedaan door LCG. Daar zijn we erg tevreden over, maar het lijkt ons ook leuk om de opleiding zelf te kunnen geven. Ik zou het leuk vinden om een keer met je te sparren over deze zoektocht. Wie weet kunnen we iets aan elkaar hebben.

Profielfoto van Sebastiaan Schaafsma Sebastiaan Schaafsma
5 maanden geleden

Bij Alrijne maken wij ook gebruik van een externe partij. Voor ons geeft dat de volgende voordelen:

 • Ze houden het bijwerken van alle trainingsmaterialen en het (arbeidsintensieve!) proces omtrent accreditatie bij
 • Ze bieden een online leeromgeving aan
 • De training wordt met 2 trainers gegeven; 1 van Verbeta en 1 van Alrijne

Wij werken al zeker 6 jaar samen met Verbeta (voorheen: Lean Instituut Verbeten) en hebben daar hele goede ervaringen mee. Jaarlijke bieden we uit hun programma meerdere Yellow, Green, Leiderschap en Coachingsvaardigheden trainingen aan.

NB: Ook financieel kan het gunstig zijn om trainingen uit te besteden. KIPZ-subsidie mag je namelijk wél inzetten voor scholing door externe partijen, niét als je training laat geven door medewerkers op de loonlijst.

Profielfoto van S Huijps S Huijps
5 maanden geleden

Voor exacte informatie uit het Bravis ziekenhuis kun je contact opnemen met clientzaken@bravis.nl 

Ik ben een deelnemer geweest van de door de organisatie aangeboden Green Belt opleiding maar niet één van de coordinatoren. 

Profielfoto van Mariska Thelosen Mariska Thelosen
5 maanden geleden

Hoi Sabine,

In de Sint Maartenskliniek worder er 1 tot 2 keer per jaar Greenbelts opgeleid via de LCG.

Zowel theorie als praktijk zijn hierin opgenomen. LCG heeft een digitiale leeromgeving voor de lesstof en sjablonen.

Diploma wordt door LCG geregeld.

Profielfoto van Marieta Duijzer Marieta Duijzer
5 maanden geleden

Hoi Sabine,

binnen Thebe bieden we een gecertificeerde Greenbelt training aan. Sinds 2017 doen we dit 1 a 2 keer per jaar (inmiddels 10 groepen gedraaid). Dit doen we samen met een externe partner (Verbeta). Waarin we bewust werken met een hoofdtrainer vanuit hen en een co-trainer vanuit ons team, .o.a. met het oog op de lange termijn.

Een bewuste keuze om de inhoud van de lesstof niet geheel intern te organiseren o.a. omdat dit heel arbeidsintensief is. In het programma hebben we naast de vaste 5 dagen zelf 2 dagen tussendoor toegevoegd om de deelnemers meer mee te nemen in o.a. interne goede voorbeelden (Gemba) en de zachtere kant van veranderkunde (Hoe neem je je team mee). 

De praktijk coaching organiseren we intern vanuit ons Verbeterteam met een vaste coach en bij de laatste groep hebben we daarnaast ook ingestoken op een intern buddy stysteem.

Wellicht (ten overvloede) maar goed om mee te nemen in je afweging, een gecertificeerd traject heeft voordelen, maar de praktijk wijst ook weleens uit dat er hierdoor soms andere motieven een rol gaan spelen. N.a.v. deze ervaring is het aan te bevelen ook scherp te zijn betreft het aanmeldtraject voor de opleiding.

Hopelijk geeft dit antwoord op je vragen en mocht je meer willen weten, laat het gerust weten.

Veel succes met de keuze!

Met vriendelijke groet, Marieta Duijzer

Profielfoto van Patrick Elmendorp Patrick Elmendorp
4 maanden geleden

Hoi Sabine,

Bijgaand de antwoorden op jouw vragen zoals wij dat binnen het Bravis ziekenhuis hebben georganiseerd:

 • Bieden jullie (structureel) greenbelt trainingen aan binnen de organisatie? Ja, voor zowel leidinggevenden en kartrekkers. Dit jaar hebben wij 4 groepen van 12 deelnemers op het programma staan.
 • Worden de trainingen door een extern bureau gegeven? Wij geven de trainingen in-company in duo-trainerschap met Verbeta.
 • Indien ja; alleen theorie of ook praktijkbegeleiding? Welk bureau is dat en hebben jullie daar goede ervaringen mee? Wij doen theorie en praktijkbegeleiding. In het programma wisselen lesdagen en werksessies (coaching op A3) af. Deelnemers ervaren de begeleiding als heel prettig. We zijn erg tevreden over de samenwerking met de Verbeta trainers.
 • Indien nee; worden de trainingen door eigen medewerkers gegeven en hoe is de certificering geborgd? In duo-trainerschap: 1 trainer van Verbeta (hoofdtrainerschap) en 1 trainer van Bravis (duo-trainer). Hiermee willen we borgen dat we link kunnen leggen met ontwikkelingen binnen Bravis.

Mocht je meer willen weten, benader mij gerust.

groet, Patrick Elmendorp