Vraag
Saskia de Graaf-Juffermans 10 maanden geleden

Wie heeft er ervaring met tools om de gesteldheid van medewerkers tijdens de dagstart inzichtelijk te krijgen?

Tijdens de dagstart wordt er op de afdeling gebruik gemaakt van kleurcodes (stoplichtmethode) om de gesteldheid van de medewerkers in kaart te brengen. Dit wordt door een deel van het team als positief ervaren, maar er is ook een deel wat hier niet altijd even goed mee uit de voeten kan. Zijn er mensen met andere werkwijzen om dit inzichtelijk te maken?

1 antwoord
Profielfoto van Marije Dekker Marije Dekker
10 maanden geleden

Hoi Saskia. Wat mijn ervaring is, is dat het niet altijd de methode de oorzaak is van het feit dat medewerkers er niet mee uit de voeten komen, maar meer de manier waarop het uitgevraagd wordt en of het uberhaupt geaccepteerd gedrag is om het over jezelf en je 'gesteldheid' te spreken. Bij teams die individualistisch gericht zijn, heeft het vaak geen meerwaarde. Teams die meer groepsgericht zijn wel. Stap 1 zou kunnen zijn: het gesprek aan gaan: hoe helpt deze vraag in ons dagelijkse werk? Is het waardevol? Waarom wel of niet? En als team daar een keuze in te maken. 

Bij ons doen sommige teams het alleen over zorgzwaarte (ben je groen (=kan hulp bieden) geel (=ik red het) of rood (=ik heb hulp nodig) en sommige teams doen het over hoe ze persoonlijk erin zitten. Is maar net welk doel je erbij hebt. 

Mocht je er inderdaad mee door gaan, dan werkt het soms ook gewoon door te vragen: Hoe zit je erin? Wil iemand er nog iets over kwijt? (mag ook iets positiefs zijn!). Zonder het te noteren. Maar nogmaals, dat is afhaneklijk van het doel dat het inchecken heeft in het team!

Succes!