Vraag
Profielfoto van Sandra Slijkerman
Sandra Slijkerman
Sandra Slijkerman 1 jaar geleden

Heeft iemand een best practice voor het optimaliseren van de zorg rondom zwachtelen? (poli dermatologie)

Onze poli dermatologie wil het proces optimaliseren rondom het zwachtelen van de patienten, zowel qua werkwijze als materiaalgebruik (oog op duurzaamheid en kosten). Een eenduidig beleid, in samenwerking met de eerste lijn t.b.v. optimale zorg voor deze patienten. Voordat we het wiel zelf uit gaan vinden: is er misschien iemand die hier ervaring mee heeft en met ons zou willen delen?

1 antwoord
Profielfoto van Joris Ruijters Joris Ruijters
1 jaar geleden

Hoi Sandra,
Mogelijk kan de methode Job Instruction hier jullie in helpen. Dit is een methode om praktische handelingen op een eenduigie manier aan te leren. Wij gebruiken deze methode om:

  • binnen 1 team een handeling op dezelfde manier uit te voeren, zodat onze cliënten een vertrouwd gevoel krijgen en collega's van elkaar weten dat ieder het op dezelfde manier doet
  • ervaring en kennis van ervaren collega's te behouden, doordat bijv. kneepjes van het vak in de instructie terecht komen en zo behouden blijven
  • de kwaliteit van zorg te verbeteren, omdat de instructie is gebaseerd op de dan toe best bekende manier van werken
  • cliënten zelf te instrueren zodat zij een handeling zelfstandig kunnen uitvoeren (dit doen we bijv. bij het oogdruppelen).

Er zijn bij ons taak analyses in de maak over ACT zwachtelen en Urgo K2 zwachtelen. Als je hier meer over wilt weten, laat het me weten dan breng ik je in contact met een collega die hier (ook zorginhoudelijk :-)) meer over kan vertellen.