Nieuws

Januari - Dagstart maand

Profielfoto van Sylvia Witter
9 januari 2024 | 1 minuut lezen

In januari zetten we de Lidz kennisbank in het teken van het delen van voorbeelden, trainingsmateriaal, informatie, podcasts en nog veel meer over 

DE DAGSTART of daily stand, dagevaluatie, stand up....

Wat is een dagstart precies?

De dagstart is een kort overleg van maximaal 10-15 minuten. De ervaring leert dat een dagstart het meest effectief is wanneer dit staande wordt uitgevoerd door een team. Tijdens dit dagelijkse overleg bespreken de teamleden eventuele bottlenecks en mogelijke verbeteringen in hun dagelijkse werkzaamheden. 

De dagstart geeft de teamleden inzicht in hun werk, het proces, de prestaties en het team. Daarbij is een dagstart een goed middel om de teambuilding te bevorderen. In de dagstart wordt namelijk een gemeenschappelijk doel nagestreefd. Samen werkt het team aan het behalen van dit doel, wat leidt tot meer energie een werkplezier. Het delen van successen en knelpunten helpt de teamleden om het dagelijkse werk te vergemakkelijken. Zij hoeven namelijk niet het wiel uit te vinden wat een ander teamlid gisteren al heeft uitgevonden en ze stappen niet in dezelfde valkuil waar het team gisteren een ander teamlid uit gered heeft. De dagstart legt de focus binnen het team op verbeteringen; waar loopt het team tegen aan en hoe kunnen ze dat verbeteren?

Lidz kennisbank

  • Ben je benieuwd wat er in de Lidz kennisbank staat over de dagstart? Klik hier om naar de kennisbankt te gaan en typ bij 'zoeken' het woord 'dagstart'. TIP: log wel even in, dan heb je ook toegang tot de besloten artikelen in de kennisbank.
  • Heb jij input vanuit jouw zorgorganisatie die interessant kan zijn voor anderen? Deel jouw bijdrage in de Lidz kennisbank door op 'bijdrage +' te klikken.
  • Lees hier een nieuwsbericht vanuit het Reinier de Graaf ziekenhuis over hoe de Dagstart medewerkers helpt structuur aan te brengen en knelpunten op te lossen