Nieuws

Lean Six Sigma verbetert hartchirurgie

Profielfoto van Sylvia Witter
16 februari 2024 | 1 minuut lezen

Beter én sneller voor artsen & patiënten: Lean Six Sigma verbetert Hartchirurgie

Lees het volledige artikel dat geschreven is door Dr Ir Jaap van Ede, hoofdredacteur procesverbeteren.nl, 15-02-2024 op Lean Six Sigma verbetert Hartchirurgie (procesverbeteren.nl)

In ziekenhuizen zijn het bijna altijd verpleegkundigen die aan de slag gaan met Lean Six Sigma. Artsen passen die verbetermethode maar zelden toe. Toch ‘werkt’ Lean Six Sigma ook in hún geval. Dat toont Paulien Hoefsmit, zelf arts, overtuigend aan in haar proefschrift, waarmee zij op 12 februari promoveerde! Ze bespreekt succesvolle projecten in Amsterdam UMC (AUMC) en Maastricht UMC.

‘Hartteams’ in het AUMC verbeterden bijvoorbeeld de bespreking die aan een hartoperatie vooraf gaat, om de beste behandeling te bepalen. Als je dan zorgt voor de juiste mensen, de juiste diagnostische data, én goede IT-ondersteuning, dan gaat dit veel vlotter. Ook zijn de beslissingen beter. Bovendien vermindert het aantal last-minute afzeggingen van operaties. Tenslotte wordt het werk prettiger, want er is veel minder frustratie doordat dingen niet gaan zoals gepland.

Als je als arts óók dit soort verbeteringen wilt, dan is het een aanrader om geen enkele verstoring meer voor lief te nemen! Vraag voortaan ‘5x waarom’ om de grond-oorzaak (root cause) van problemen te vinden, en neem die blijvend weg.

Het proefschrift van Paulien Christine Hoefsmit, Quality and Process Improvement in Cardiothoracic Surgery, Vrije Universiteit Amsterdam, 12 februari 2024, is downloadbaar via research.vu.nl   
Promotoren: Prof.dr H.J. Bonjer en prof.dr R.J.M.M. Does
Co-promotoren: Dr H.R. Zandbergen en prof.dr. J. van den Heuvel