Nieuws

Inspiratie bij Toyota voor leiderschapsteams uit vier ziekenhuizen

Profielfoto van Sylvia Witter
18 juli 2022 | 1 minuut lezen

Op 8 juni bezochten artsen, (medisch)leiders en bestuurders van vier bij Lidz aangesloten ziekenhuizen Toyota Material Handling in Ede voor een dag vol inspiratie over Lean Leiderschap & Cultuur. Trainers Lydia van den Bogaard (Toyota Material Handling) en Lex van den Elsen (Louwman & Parqui, Toyota Nederland) namen de deelnemers op interactieve wijze mee naar de essentie van Lean. Naar de oorsprong en hoe Lean een vaste grond kan krijgen binnen een organisatie. En de trigger voor die ’vaste grond’ krijgen is het creëren van een Lean cultuur. Want met alleen Lean tools is Lean gedoemd te mislukken en lijdt dit tot frustratie en miscommunicatie. In deze inspiratiesessie maakten we een uitgebreide koppeling naar het leiderschapsgedrag bij Toyota, omdat we weten dat draagvlak en betrokkenheid vanuit de top cruciaal zijn voor een succesvolle Lean-transformatie en een blijvende verandering.

Deze eerste inspiratiedag werd op verzoek van OLVG, Erasmus MC, Isala en Dijklander ziekenhuis georganiseerd. In het verleden bood Lidz inspiratiereizen naar Toyota in Liverpool aan. Deze Nederlandse variant beviel goed! Minder reistijd (-en kosten), meer tijd om elkaar te inspireren en geen taalbarrière. Enkele reacties van de deelnemers:

  • "De hele dag was top, zo veel energie weer van Lean gekregen, was echt wat ik nodig had!" 
  • "Bijzonder om te zien hoe de continu verbeteraanpak écht onderdeel van de cultuur van Toyota is."
  • "Veel bevestiging en inzichten verkregen. Met name op HR-gebied."
  • "Ik heb weer nieuwe dingen gehoord. Er was veel aandacht voor cultuur, dat wordt vaak een beetje vergeten. Fijn om dit met verschillende ziekenhuizen bij elkaar te beleven en naar onze pratijk te vertalen."

Op woensdag 30 november organiseert Lidz wederom deze inspiratiedag voor teams (maximaal 4 personen) voor vier bij Lidz aangesloten zorgorganisaties. Kijk voor alle informatie en aanmelden op: Lean Leiderschap & Cultuur bij Toyota Material Handling (Ede) | Lidz