Nieuws

Boek van de maand januari: THE MACHINE THAT CHANGED THE WORLD

Profielfoto van Sylvia Witter
9 januari 2024 | 1 minuut lezen

Als je op het Lidz Verbeterfestival geweest bent, dan heb je al kennis kunnen maken met de Lidz bibliotheek. Lidz beschikt, dankzij een gulle gever, over meer dan 150 Lean (in de zorg) boeken. Een schat aan kennis en informatie! En een bibliotheek zou geen bibliotheek zijn als je geen boeken kan lenen… Het ‘samen beter’ team van Alrijne beheert de collectie en via hen kan jij als lid vrijwel gratis (je betaalt alleen de retour-verzendkosten) Lidz boeken lenen.

Klik hier voor de boekenlijst en meer informatie over de Lidz bibliotheek

Om de Lidz bibliotheek te promoten gaan we elke maand een boek in de ‘spotlights’ zetten. We beginnen met hét boek waar het voor ‘Lean’ allemaal begon:

The Machine That Changed the World, door James P. Womack, Daniel T. Jones en Daniel Roos (1990).

Toen James Womack, Daniel Jones en Daniel Roos in 1990 THE MACHINE THAT CHANGED THE WORLD schreven, maakten Japanse autofabrikanten, en Toyota in het bijzonder, een sterke indruk door de principes van lean production toe te passen. De volledige kracht van lean-principes was echter niet bewezen en ze waren niet toegepast buiten de auto-industrie. Vandaag de dag is de kracht van lean production onomstotelijk bewezen door het ongeëvenaarde succes van Toyota, en de concepten zijn op grote schaal toegepast in vele industrieën, zo ook in de zorg.

Dit boek is het resultaat van vijf jaar onderzoek door het International Motor Vehicle Program (IMVP) van het Massachusetts Institute of Technology (MIT), gericht op het vinden van succesfactoren in de mondiale auto-industrie.

Het boek beschrijft de geschiedenis van 'ambachtelijke' en 'massaproductie'-methoden, en merkt op hoe Toyota gebreken en verspilling bij deze systemen ontdekte en uiteindelijk een gestroomlijnde productie ontwikkelde. De verspreiding van lean-methoden vanuit Japan naar de rest van de wereld wordt besproken.

Dit boek maakte de term lean production wereldwijd bekend en wordt beschreven als een klassieker. In 2007 verscheen een herziene editie. In duidelijke en overtuigende bewoordingen legt dit boek uit wat lean production is, en de mondiale implicaties ervan voor ons allemaal.