Nieuws

UMCG ontwikkelt Lean-spel PoliMania – het geheim van optimale patiëntenstromen!

Profielfoto van Sylvia Witter
25 november 2020 | 1 minuut lezen

Het Lean Six Sigma-team van UMCG is samen met een student en vormgever het Lean-spel ‘PoliMania’ aan het ontwikkelen. Jaarlijks kent Lidz € 10.000 toe aan een Lean-idee dat voor (een groot deel van) het netwerk interessant is, en dit jaar kwam het PoliMania spel als winnaar uit de bus. Hierdoor zal een verfraaide versie straks beschikbaar komen voor alle Lidz-deelnemers die daar interesse in hebben. Het gaat om een bordspel met (kans)kaarten en bijpassende instructies. Het spel zal in januari 2021 beschikbaar zijn.

PoliMania is een bordspel, waarbij patiënten zich langs vier afdelingen bewegen en daar behandelingen ondergaan. De toestroom wordt bepaald door het omkeren van dobbelkaartjes. Daarnaast zijn er ook kánskaarten: daarop kan bijvoorbeeld staan dat het meezit met een patiënt, waardoor die een aantal stappen kan overslaan. Of dat er juist extra behandelingen nodig zijn. Het spel wordt gespeeld met vier of vijf mensen, in twee sessies van tien spelronden, waarbij elke ronde één dag in het ziekenhuis voorstelt. Tussentijds is er een evaluatiemoment, waarop verbeteringen worden bedacht die vervolgens worden uitgetest.

 

Het spel leert de deelnemers veel over patiënten logistiek en over ketenbreed denken. Maar ook hoe belangrijk goede communicatie en de omgang met anderen daarbij is. In technische zin leer je de kracht van One Piece Flow, dus steeds één patiënt behandelen waarna die meteen naar de volgende stap gaat. Ook leer je dat je line balancing moet toepassen om dit voor elkaar te krijgen. Door de kanskaarten blijft er, net zoals in het écht, altijd variatie over. Daar leren de deelnemers mee omgaan. En last-but-not-least kunnen zij de principes van continu verbeteren, geleerd in een Lean (Six Sigma) training, in de praktijk brengen.