Nieuws

Boek van de maand september: Beyond Strategic Vision. Effective corporate action whith Hoshin planning.

Iedere maand brengen we een boek uit de Lidz bibliotheek onder de aandacht. Deze maand:Beyond Strategic Vision. Effective corporate action whith Hoshin planning.

Profielfoto van Sylvia Witter
19 september 2024 | 2 minuten lezen

Iedere maand brengen we een boek uit de Lidz bibliotheek onder de aandacht. Deze maand: Beyond Strategic Vision. Effective corporate action whith Hoshin planning van Michael Cowley en Ellen Comb. 

Klik hier voor de boekenlijst en meer informatie over de Lidz bibliotheek

Beyond Strategic Vision: Effective Corporate Action with Hoshin Planning door Michael Cowley en Ellen Domb biedt een diepgaande kijk op Hoshin Kanri, een Japanse managementmethodologie voor het effectief uitvoeren van strategische plannen binnen organisaties. Het boek legt uit hoe organisaties strategieën kunnen vertalen in concrete acties en resultaten. Hier is een samenvatting van de belangrijkste ideeën:

1. Hoshin Planning Methode

Hoshin Kanri, ook wel bekend als "policy deployment", is een methodologie die organisaties helpt om strategische doelen af te stemmen op dagelijkse operaties. Het is gericht op het verbeteren van prestaties door strategieën te stroomlijnen en te integreren in de dagelijkse werkprocessen. De methode legt de nadruk op duidelijke doelstellingen, communicatie en voortdurende verbetering.

2. Strategische Visie en Doelen

Het boek bespreekt hoe organisaties een langetermijnvisie kunnen ontwikkelen en hoe die visie kan worden opgesplitst in meetbare doelen. Hoshin Planning zorgt ervoor dat elke laag van de organisatie zich bewust is van deze doelen en verantwoordelijkheid draagt voor hun realisatie.

3. Cascadering van Doelen

Een kernprincipe van Hoshin Planning is de cascade van doelen door de organisatie, waarbij strategische doelen van de top worden vertaald naar doelen op lagere niveaus, zodat iedereen in de organisatie weet wat hun specifieke bijdrage is aan het geheel. Deze alignment is essentieel voor effectieve uitvoering.

4. Plan-Do-Check-Act (PDCA) Cyclus

De PDCA-cyclus speelt een belangrijke rol in Hoshin Planning. Dit iteratieve proces zorgt voor continue evaluatie en verbetering van strategieën en acties. "Plan" verwijst naar het stellen van doelen en het ontwikkelen van strategieën; "Do" is de implementatie; "Check" is het meten van resultaten; en "Act" is het nemen van correctieve maatregelen waar nodig.

5. Betrokkenheid van Alle Medewerkers

Cowley en Domb benadrukken dat Hoshin Planning succes vereist als alle medewerkers betrokken zijn en zich verantwoordelijk voelen voor de strategische doelen. Door middel van communicatie en betrokkenheid kunnen bedrijven een cultuur van verantwoordelijkheid en innovatie creëren.

6. Gebruik van Visuele Hulpmiddelen

Het boek legt uit hoe visuele hulpmiddelen, zoals matrices en grafieken, gebruikt kunnen worden om de voortgang van strategische doelen te volgen en knelpunten te identificeren. Deze hulpmiddelen helpen managers om duidelijke feedback te krijgen over de prestaties en om effectief bij te sturen waar nodig.

7. Langdurige Succes

Hoshin Planning is een lange-termijnproces dat helpt bij het bereiken van duurzame verbeteringen. Het boek benadrukt dat consistentie, discipline en voortdurende aanpassing cruciaal zijn om blijvend succes te verzekeren.

8. Voorbeelden en Casestudies

In het boek worden verschillende praktijkvoorbeelden en casestudies gepresenteerd die de implementatie van Hoshin Planning in organisaties illustreren. Deze voorbeelden tonen aan hoe bedrijven Hoshin Kanri effectief kunnen toepassen om strategische doelen te bereiken en concurrentievoordelen te behouden.

Conclusie

Beyond Strategic Vision biedt een praktische handleiding voor managers en leiders die hun organisaties willen helpen strategische doelen effectief te realiseren met behulp van Hoshin Planning. Het is een essentieel hulpmiddel voor bedrijven die hun visie willen omzetten in concrete acties en resultaten door middel van nauwgezette planning en voortdurende verbetering.

Klik hier voor de boekenlijst en meer informatie over de Lidz bibliotheek