Blog

Hoe zou jij het willen? Coaching ja of nee?

Geïnspireerd door het Lidz Verbeterfesitval en de kata coaching een artikel en een oproep. We horen graag van jullie!
Profielfoto van Fetze van Dijk
24 juni 2024 | 2 minuten lezen

Hoe zou jij het willen? Coaching ja of nee?

Half zes in de ochtend stapte ik de deur uit om naar het verbeterfestival van het Lidz in Rotterdam te gaan. Half zes! Nou ok deels eigen schuld in de voorbereidingen naar dit festival had ik nog wat meegedacht, gedaan en de keren daarvoor ook. Dus een aantal spullen moest er al vroeg zijn.

Dan ben je in Rotterdam de stad van “niet lullen maar poetsen”, daar waar ze alleen maar shirts verkopen met korte mouwen (dan hoeven ze deze niet meer op te stropen) en dan is dat vroege vertrek en opstaan alweer lang vergeten. Ook omdat je weer veel collega verbeteraars tegenkomt die allemaal bezig zijn om de zorg weer een stukkie beter te maken elke dag!

Eén van de sessies waar ik aan deel nam ging over duurzame Lean ontwikkeling in je organisatie; wat doe jij en waar staat jouw organisatie? Klaas Jan Oldenburg en Charlotte Hulsbosch hadden hiervoor als werkvorm de coaching kata genomen. En waarom werd ik daar nu weer zo blij van?

Met kata-coaching reflecteer je  op een gestructureerde manier  op je doelen, waar je nu staat, wat je hebt gedaan, wat je daarbij verwachtte en wat je hebt geleerd. Ook voor bestuurders in de groep is kata-coaching een  mooie manier om  PDCA daadwerkelijk te gebruiken. Door herhaling als coachee en coach kom je ook steeds sneller tot de kern van de volgende stap en zorg je dat je voorbereid het gesprek in gaat. Ik herinner me nog een collega die dit elke dag vanuit de auto op de terugreis deed.

Tegelijkertijd was er op het Lidz Verbeterfestival nog een kataworkshop door Elske Heeren en Mariëlle Zwaga. Kata leeft binnen Lidz! Iedere vrijdag van 12:00-12:45 uur bespreken zij overigens in de gratis online-kata kantine alles wat je maar wilt weten, op het gebied van kata. Ben jij ook een kata-geek of gewoon nieuwsgierig? Ga eens kijken op Kata-school NL: Overview | LinkedIn en loop eens digitaal binnen.

Maar de belangrijkste aanleiding om hier over te schrijven kwam een beetje aan het einde van de dag in gesprek met Charlotte over coaching en kata en waarom we dit wel met externe trainers doen maar niet onderling? En toen dacht ik maar daar is het Lidz toch voor bedoeld? Verbinding, leren van elkaar en elke dag dat een stukkie beter doen?

Dus in het kader van “niet lullen maar poetsen” de vraag hoe zou jij, als zorgverbeteraar, het willen?

Zou je kata coaching willen ontvangen en geven en wat is daarvoor nodig om dit te gaan organiseren?  Hoe kan Lidz helpen? Zeg het maar......

Fetze van Dijk

Adviseur continu verbeteren bij Espria en bestuurslid Lidz

Profielfoto van Linda Tokaai
2 weken geleden
Profielfoto van Linda Tokaai
2 weken geleden

Hallo Fetze,

Is het een idee om een soort van vraag & aanbod (marktplaats) te maken waarin je als verbeteraar je coachvraag kunt stellen en waarin coaches zichzelf kunnen aanbieden? Of (online) intervisiesessies organiseren waarin je als deelnemer een casus kunt inbrengen waarbij je met en van elkaar gaat leren? Ik lever graag een bijdrage :-)

Gr. Linda Tokaai - Laurens

Profielfoto van Fetze van Dijk
2 weken geleden
Profielfoto van Fetze van Dijk
2 weken geleden

Hoi Linda,

Dank voor je reactie, vraag en aanbod bij elkaar brengen is een goed plan. Ben benieuwd wat er leeft bij de Lidz deelnemers. 

Leuk dat je een bijdrage wil leveren! Laten we een keer verder van gedachten wisselen. 

Hartelijke groet,

Fetze